Wie denkt dat een hamer alleen maar een stuk gereedschap is om een spijker mee in een stuk hout te slaan, heeft het mis. Tijdens een gemeenteraadsvergadering vervult de hamer een belangrijke functie. Natuurlijk is dat er niet zomaar eentje van de bouwmarkt. We hebben het hier over een plechtig exemplaar, en niet voor niets!
Ik herinnerde me voorzittershamers vooral uit mijn studententijd. Niet alleen werd er tijdens ledenvergaderingen van mijn studentenvereniging door de voorzitter veel en luid gehamerd. Maar ook kon je het als voorzitter lelijk voor de kiezen krijgen als je de hamer niet goed bewaakte. Even naar de WC gaan en de hamer op het spreekgestoelte laten liggen was er voor de voorzitter niet bij. Als je dan terug in de zaal kwam had een lollig lid hem gestolen, de vergadering heropend, en moest je maar zien hoe je als rechtmatig voorzitter de hamer terugkreeg.
Nu, in Hellevoetsluis, kwam ik opnieuw in aanraking met de hamer. De hamer en de voorzitter… die hebben het nodige contact met elkaar tijdens een gemeenteraadsvergadering. Tenminste, zo zou het moeten zijn. Als de gemeenteraad namelijk een besluit heeft genomen over een agendapunt, bekrachtigt de burgemeester dit als voorzitter van de gemeenteraad, middels een klap met de hamer. Maar wij ontwikkelden direct een haat-liefdeverhouding, de Hellevoetse hamer en ik.
Vrijwel iedere vergadering heeft wel een aantal ‘hamerstukken’ op de agenda staan. Dat zijn de stukken waar de gemeenteraad niet meer over hoeft te spreken, omdat er al voldoende over gediscussieerd is tijdens een raadscommissievergadering. Dus hoeft er alleen nog maar een besluit ‘afgetikt’ te worden. Met de hamer dus.
Maar deze burgemeester wilde, per ongeluk, zonder de gebruikelijke hamerklap tot het volgende agendapunt overgaan. Gelukkig zit de raad vol ervaren leden en Marja Roza wees me er vriendelijk op dat er niet gehamerd was. Enigszins aarzelend liet ik dus alsnog de hamer op het daarvoor bestemde vierkante houten aambeeldje neerkomen. Verderop in de vergadering gebeurde het me bijna weer… foute boel natuurlijk!
Dat houten aambeeldje is overigens nog een erfenis van mijn voor-voorganger in Hellevoetsluis, Corstiaan Kleijwegt. Toen ik onlangs met hem kennismaakte, vertelde hij me dat hij het aanbeeld had aangeschaft om de tafel te beschermen tegen de ferme klappen die hij er mee uitdeelde.
Mijn eigen analyse is dat een gemeenteraad zijn rol als besluitmachine accentueert met de hamerslag. De raad neemt elke vergadering vele besluiten die de inwoners van Hellevoetsluis aangaan. Over vele zaken heeft de gemeenteraad immers het laatste woord. Dan is het heel goed dat de raad zelf die formele rol onderstreept. Zo laat de raad zien dat ze de reikwijdte van haar besluiten beseft.
Dus ik beloof beterschap. Geen besluit meer zonder klap met de hamer.
Wubbo Tempel
Waarnemend burgemeester