Eén gemeente voor heel Voorne-Putten

samenwerkenDe beoogde coalitiepartijen VVD en PvdA willen gemeenten en provincies massaal samenvoegen.

De partijen willen dat er over een paar jaar alleen nog maar gemeenten over zijn met 100.000 inwoners of meer. Als de plannen doorgaan heeft dat gevolgen voor Voorne-Putten. Op het eiland wordt al gekeken naar een samenvoeging van Spijkenisse met Bernisse en een samenvoeging van Hellevoetsluis met Westvoorne en Brielle.

Als de ondergrens van 100.000 inwoners gehanteerd wordt halen beide samenvoegingen niet die gestelde ondergrens van 100.000 inwoners. Enige oplossing die dan overblijft is één gemeente voor het gehele eiland.

De maatregelen hebben grote gevolgen voor het openbaar bestuur. Op dit moment tellen niet meer dan 25 van de 415 gemeenten in Nederland meer dan 100.000 inwoners.

Vandaag wordt de fracties van de twee partijen gevraagd in te stemmen met het conceptakkoord. Betrokkenen verwachten dat VVD-leider Rutte en PvdA-leider Samsom in de loop van de dag hun onderhandelingsresultaat openbaar zullen maken.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl