A4 Zuid propaganda geen probleem

a4Ineke van Gent van Groen Links wilde van minister Ter Horst weten wat zij vindt van de propagandacampagne die de gemeente Spijkenisse onder haar burgers voert voor de aanleg van de A4 Zuid. Deze nieuwe snelweg zou dwars door nationaal landschap de Hoekse Waard snijden.

Het is, volgens Groen Links, prima als politieke partijen handtekeningenacties opzetten voor of tegen een weg. Of bewonersgroepen.

Dat deed bijvoorbeeld de Stichting Behoud Hoeksche Waard als Polderlandschap (BHWP) in de Hoekse Waard ook, op eigen kosten wel te verstaan. Dat leverde drie keer zoveel tegenstanders op als de gemeenten Spijkenisse aan voorstanders wist te mobiliseren.

Gemeenten moeten terughoudend zijn met het beïnvloeden of mobiliseren van haar eigen burgers, vind Groen Links. Het is niet wenselijk dat er gemeenschapsgeld gespendeerd wordt aan propagandamateriaal, portokosten voor een antwoordnummer, autostickers of ambtenaren salarissen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, heeft er geen problemen mee dat de gemeente Spijkenisse campagne voert voor de aanleg van de A4-Zuid.

Volgens de minister staat het “een ieder vrij om een handtekeningactie te voeren in het streven om publieke besluitvorming te beïnvloeden”. Daarnaast is het volgens de minister “aan het college en uiteindelijk aan de gemeenteraad om te bepalen of en in welke omvang hier middelen voor beschikbaar worden gesteld”. Dat schrijft de minister in antwoord op de schriftelijke vragen die in de Tweede Kamer waren gesteld.

Het college van burgemeester en wethouders is blij met deze steun en vooral over het positieve bijeffect van de gestelde vragen. “de minister (Eurlings, red.) heeft van onze actie gehoord. Nu hopen dat minister Eurlings onze argumenten op de juiste waarden weet te beoordelen en dat er op korte termijn begonnen kan worden met aanleg van de A4 Zuid.”.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl