Afronding restauratie van Maria Rust

maria-rust-zacht1Op vrijdag 23 november hebben wethouder Hans van Lith van de gemeente Westvoorne en Korrie Korevaart namens de werkgroep Maria Rust de nieuwe beplanting van Maria Rust officieel afgerond door de laatste nieuwe boom te planten.

Dit moment markeerde het einde van de tweede fase van het restauratieproject van de oude begraafplaats.

De eerste fase, de restauratie van de grafstenen, werd vorig jaar afgesloten. Bij de tweede fase van de restauratie kwam de beplanting aan de beurt. De paden waren al opgeknapt, maar de coniferenhaag en een aantal zieke en dode bomen moesten worden vervangen, en vooral moest er een nieuwe, fraaie bodembedekking buiten de graven komen: vaste planten en bollen.
Sneller dan verwacht, is de tweede fase vorige week voltooid. De gemeente Westvoorne, eigenaar van de begraafplaats, heeft het leeuwendeel van de kosten voor haar rekening genomen, terwijl de afdeling Groen een groot deel van de werkzaamheden zelf heeft uitgevoerd. De beplanting is mede mogelijk gemaakt door een gift van KICI en genereuze bijdragen van kwekerij Griffioen, Tuincentrum Torreman en landschapsarchitecte Ada Wille.

Het nieuwe groen

Nadat de laatste boom was geplant, een Amberboom, volgde een rondwandeling over de begraafplaats. Daarna gaf Bert Griffioen, van het gelijknamige kwekersbedrijf in Wassenaar, in de grote zaal van gebouw Stuifakkers een boeiende presentatie over ontwerp, opzet en onderhoud van het nieuwe groen op de begraafplaats. Hij is verantwoordelijk voor het nieuwe beplantingsplan. In dit groenplan zijn vooral vaste planten opgenomen, die met een minimum aan onderhoud snel een dichte beplanting opleveren, zodat onkruid geen kans krijgt. Bert Griffioen: “Eén keer per jaar wordt alles gemaaid met de mulchmachine, een soort grasmaaier. Dat ziet er even vreemd uit, maar deze maai-actie zorgt voor een beter ontwikkeld wortelgestel en geeft een extra groei-impuls aan het groen.” Al in februari zal er resultaat te zien zijn, zodat Rockanje volgende zomer er een prachtig dorpspark bij heeft.

Toekomst

Dit is de afsluiting van de totale restauratie van Maria Rust, die na een voorbereiding van ruim drie jaar, in 2009 begon met de drainage en met de verbetering van de schelpenpaden. De leden van de werkgroep Maria Rust, onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne, blijven zich ook na deze restauratie om de begraafplaats bekommeren: ze gaan door met de zorg voor de grafmonumenten en het onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats. De werkgroep kreeg al in de afgelopen jaren hulp van velen: tallozen mensen toonden hun interesse door langs te komen met informatie, door geld te geven of door anderszins mee te werken. De leden hopen dat ze ook in de toekomst een beroep op nabestaanden en belangstellenden kunnen blijven doen. Vrijwilligers die mee willen doen aan onderhoud en onderzoek van de begraafplaats zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij de werkgroep.

maria-rust-zacht2Foto: Pieta Geilvoet

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl