De Vereniging van Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) heeft met stijgend ongeloof kennis genomen van het bestemmingsplan glastuinbouwintensiveringsgebied Tinte. Hoewel de gemeente Westvoorne spreekt van een multifunctioneel gebied waarin ook burgers goed en veilig moeten kunnen wonen, behartigt de gemeente in de eerste plaats de belangen van de glastuinders. In het hele gebied kan glastuinbouw worden gevestigd. Ook in de zogenaamde ZO-hoek kunnen bestaande glastuinbouwbedrijven uitbreiden.
Volgens de gemeente gaat het om een toevoeging van 55 ha. gaat. Dat blijkt niet uit de Regels van het nieuwe bestemmingsplan, samen met de Plankaart de enige onderdelen die er echt toedoen. Nergens in de Regels wordt het beperken van de uitbreiding tot 55 ha. genoemd. In zijn antwoord aan de LTO, die mee aan tafel zat, wordt gesteld dat in het intensiverings-gebied veel meer glas kan worden geplaatst omdat de gemeente de wijzigingsbevoegdheid heeft om nieuwe bouwvlakken te creëren van waaruit nieuw glas op nieuwe locaties kan worden neergezet.
De gemeente heeft beloofd voor de burgers ruimte te scheppen opdat zij zich tussen de nieuwe hoge glaswanden niet opgesloten zullen voelen. De vrije ruimte tussen burger-woningen enerzijds en kassen, bedrijfsbebouwing en WKK’s anderzijds wordt echter tot het wettelijk minimum beperkt. In die beperkte vrije ruimte mogen dan toch weer bedrijfs-faciliteiten worden neergezet als waterbassins tot op 3 m. van de erfgrens van een burgerwoning. De VVBV vraagt in zijn zienswijze om de afstanden tussen burgers en glastuinbouw drastisch te vergroten, niet in de laatste plaats uit veiligheidsoverwegingen omdat bij de glastuinbouw veel schadelijke stoffen in het milieu worden gebracht.
De VVBV betreurt het dat van de toegezegde landschappelijke inpassing niets over is. Dit is volledig in strijd met provinciaal beleid. Zelfs in de zogenoemde groene driehoek in het noorden van het intensiveringsgebied kan glas uitbreiden.
Het zogenaamde servicecentrum voor de glastuinbouw aan de Schrijversdijk mag ook een gewoon kantoorgebouw worden. “Maak er groen van” zegt de VVBV. “Een servicecentrum of een kantoorgebouw trekt alleen maar meer verkeer aan. Dus beide landschappelijk en ruimtelijk ongewenst”.
De VVBV twijfelt aan de financiële haalbaarheid van het bestemmingsplan. De businesscase is wankel en nog steeds is niet duidelijk wie wat moet betalen. En dat geeft toch de doorslag voor de financiële haalbaarheid.
De VVBV beoordeelt het voorliggende ontwerpbestemmingsplan Glastuinbouwintensive-ringsgebied Tinte als ondoorzichtig en verwarringscheppend. De bestemmingen A-GTI (agrarisch-glasintensiveringgebied en A (agrarisch) maken volgens de Regels uitbreiding met glas mogelijk. De burgerbewoners van het glasintensiveringsgebied in Tinte wacht jaren van onzekerheid: waar komt het glas, hoeveel en wat gebeurt er dan met mijn grond als ik niet wil verkopen. En wat gebeurt er met de waarde van mijn huis.