Binnenkort weer de fokveedag

Dit jaar zal er voor het eerst tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis een zogenoemde pinkenkeuring plaatsvinden. Een vakkundige jury beoordeelt dan een tot twee jaar oude kalveren op hun uiterlijk.

Maar niet alleen dat. Showmanship-kampioene Britte Nooijens uit Dongen zal de begeleiders van de dieren, jongens en meisjes van 13 tot 18 jaar, ook beoordelen op de manier waarop ze hun kalveren voorbrengen.

Voor een optimale voorbereiding gaf koeienkapster Erica Rijneveld uit Polsbroek de deelnemers op het melkveebedrijf De Woutrinahoeve van de familie Rotteveel in Stellendam een niet aflatende stroom showmanship-tips. ‘Let op de benen, kijk en draai met de jury mee, praat niet met je kalf, loop vloeiend, hou altijd zicht op je kalf.’ Erica kan het weten. Ze begeleidde al vele koeien in de ring en won ook prijzen. Daarmee is ze voorbeeld voor Marianne Oudijk. Het 12 jarige meisje uit Strijen doet dit jaar voor de zesde keer aan de kalverbegeleidingswedstrijd mee. Of ze prijzen heeft gewonnen? “Ja, twee of drie keer.” En misschien zorgt de spoedcursus showmanship er wel voor dat ze ook dit jaar een prijs in de wacht sleept. “Maar het is wel veel informatie, hoor.”

De Fokveedag Hellevoetsluis vindt dit jaar voor de 57e keer plaats. Zoals ieder jaar staan koeien en kalveren centraal. Aan het eind van de dag moet immers de mooiste melkkoe van de Zuid-Hollandse Eilanden gekozen worden. Dit jaar doen meer dan 80 koeien en zo’n 50 kalveren aan de wedstrijd mee. Daarnaast zijn er demonstraties met roofvogels, trekpaarden, alpaca’s en zelfs met frisbee vangende honden. En daar blijft het niet bij. Twee sterke mannen nemen het tijdens een wervelende show tegen elkaar op.

Daarnaast valt tijdens de Fokveedag ook dit jaar weer te genieten van al het lekkers dat de Zuid Hollandse Eilanden voortbrengen. Denk maar aan kaas, groenten, fruit, patat en honing. Je kunt tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis zelfs een echte koeienvlaai kopen en opeten.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl