Brielse helden beloond met medaille

carnegie-heldenfondsOp dinsdag 18 december a.s. om 16:00 uur reikt burgemeester Betty van Viegen de medaille van het Carnegie Heldenfonds uit aan de heren A Hoogerwerf (uit Zwartewaal), M. Hoogerwerf (uit Rotterdam) en C. van der Woude (uit Heenvliet) voor het redden van een te water geraakte man op 23 juli jl.

Op maandagavond 23 juli twijfelden zij namelijk geen moment toen zij een rolstoel in het water zagen liggen aan de Oostvoornseweg in Brielle.

Met z’n drieën gingen zij te water en slaagden erin om zowel het slachtoffer als de rolstoel uit het water te halen. Het slachtoffer werd na deze reddingsactie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
De burgemeester ontving de heren al eerder op 1 augustus jl., maar droeg de heren voor voor de medaille van het Carnegie Heldenfonds. De medaille en de Stichting Carnegie Heldenfonds ontlenen hun naam aan Andrew Carnegie, (1835 – 1919), de directeur van de United States Steel Co, een filantropisch ingestelde Amerikaan van Schotse afkomst die tijdens zijn leven honderden miljoenen schonk aan goede doelen.

Na een mijnramp in 1904 waarbij ook twee mannen die de 176 ingesloten kompels probeerden te redden omkwamen riep Carnegie een “Carnegie Hero Fund Commission” in het leven. Deze commissie kreeg een werkkapitaal van vijf miljoen dollar.
In de daaropvolgende jaren ontstonden in meerdere landen zelfstandige Carnegie Heldenfondsen. De in 1911 ingestelde medaille wordt in zilver of brons uitgereikt aan hen, die “met eigen levensgevaar anderen het leven hebben gered of daartoe een serieuze poging hebben gedaan”. De reddingspoging hoeft dus niet per se geslaagd te zijn. De medaille wordt door de Nederlandse regering erkend en militairen mogen haar op hun uniform dragen.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl