Burgemeester gaat voor zoutarm

zoutBurgemeester Kleijwegt stopt met strooien. “Er is al genoeg gestrooid!” aldus de burgervader. “In deze tijd van bezuinigingen, dient men de broeksriem iets strakker aan te halen dan normaal.”

Eén van de maatregelen die de burgemeester heeft voorgesteld is dat de wethouders stoppen met het strooien van geld.

“Het strooien van geld past niet meer bij deze tijd!” zei de heer Kleijwegt in de laatste collegevergadering van het jaar. Dit stuitte wel op enig verzet van wethouder Taal: “Maar de mensen zijn gewend dat wij met geld strooien. Dat kunnen we niet zomaar stoppen!”. Toch bleek de burgemeester ongevoelig voor dit soort argumenten. “Ook de burgers zullen uiteindelijk begrijpen dat dit niet langer kan dit is slechts een kwestie van tijd.” is zijn verweer. In zijn privé situatie was de burgemeester al begonnen om te proberen te wennen aan het nieuwe strooibeleid, tenslotte dient een burgemeester het goede voorbeeld te geven.

 

Tot op heden strooide hij het huishoudgeld over de vloer van de woonkamer, waarna zijn partner het geld moest oprapen en daar boodschappen van moest kopen. Nu geeft hij het geld aan zijn partner. “Dit is onderdeel van een bewustwording proces. Door het geld aan de partner te geven is de handeling bewuster geworden. Er is meer controle over het uitgegeven geld en als bijkomend voordeel; mijn partner hoeft niet meer op de knieën door mijn woonkamer om alle biljetten te gaan zoeken. Hierdoor is er meer tijd om leuke dingen te doen.” Wethouder Taal kon deze uiteenzetting niet bestrijden, waardoor ook hij zich akkoord kon verklaren met het nieuwe strooibeleid.

Echter, dit was nog niet genoeg volgens Kleijwegt. Hij wil ook een oproep doen aan de burgers van de gemeente Hellevoetsluis. Onderdeel van het strooibeleid is het opraken van het zout. In deze barre winterse periode wordt er een hele hoop zout verspilt door het strooien. De burgervader zou graag zien dat het strooizout wat onder de schoenzolen van de mensen blijft plakken wordt hergebruikt. Dit zou kunnen door de schoenen uit te trekken, (direct achter de voordeur) en deze te laten uitlekken c.q. ontdooien op een gladde ondergrond. Het water wat ontstaat kan dan verdampen, waardoor het zout overblijft. Dit kan bijeengeveegd worden en opnieuw worden gebruikt.

Tevens vraagt Kleijwegt de burgers om zout niet meer te strooien op hun gebakken ei, maar het zout bewust neer te leggen op hun ei. “Er is uitgerekend dat een besparing per gebakken ei van € 0,003 mogelijk is, doordat er minder zout naast het ei terecht komt. Op jaarbasis besparen we dan circa € 2.453,- met z’n allen. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor eieren! Ik zou ook aandacht willen vragen voor het zout strooien op vlees en groenten.”

Het nieuwe strooibeleid wordt 1 januari 2011 van kracht. Belanghebbende kunnen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders van gemeente Hellevoetsluis.

Ferry van der Waal

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl