Afgelopen vrijdag stuurden de christelijke partijen in Spijkenisse, een persbericht waarin zij stelden tegen een eventuele nieuwe wietshop in Spijkenisse te zijn. Helaas zijn de argumenten die gebruikt werden onjuist en willen zij verder gaan dan het, toch al sobere beleid, van de Nederlandse regering.
Daarbij lijkt het op goedkoop scoren met dit onderwerp. Immers, over een andere drug: alcohol, heb ik deze drie partijen nooit gehoord.
In het persbericht staat: ‘Sinds de sluiting van Green Spirit is de overlast in de wijken van de stad minimaal. Dan moet je de vraag stellen of een nieuwe coffeeshop in Spijkenisse wel zo wenselijk is. Wij vinden van niet’. Deze uitspraak komt van fractievoorzitter Kumar Ramlal (CDA).
Nu weet ik niet wat de heer Kumar in zijn vrije tijd doet, maar blijkbaar slokken zijn werk, de kerk en de vele vergaderingen in de lokale politiek dusdanig veel tijd op, dat hij te weinig op straat is om daar met eigen ogen waar te nemen dat er gewoon gedeald wordt. Niet gecentraliseerd verkopen is moeilijker in kaart te brengen. In de cijfers lijkt de overlast gedaald. Dat klopt voor het gebied aan de Voorsstraat, maar in de gehele stad bloeit de handel.
Fractievoorzitter Bernard Tebrugge (ChristenUnie-SGP) vult het persbericht aan met: ‘De voormalige coffeeshop heeft in het verleden overlast gegeven in het gebied rondom de Voorstraat. In de shop zelf hebben strafbare feiten plaats gevonden. Bovendien, (soft)drugs zijn gewoon schadelijk voor de gezondheid. Wij willen het gebruik zoveel mogelijk terugdringen ’.
Een prachtig streven om gebruik tegen te gaan, maar iets tegen gaan is meer dan handhaven. Je zult er ook zicht op moeten hebben. De door Tebrugge vermeldde overlast werd slechts door een kleine groep jongeren veroorzaakt en de “overige overlast” was onder andere te wijten aan de ongunstige aanrijroute naar de wietshop.
Dat er strafbare feiten plaatsvinden in de eerder genoemde wietshop is geen discussie. Dat kan ook niet anders. In Nederland mag men dan wel verkopen, de inkoop daarin tegen is niet gereguleerd. En daarmee is de wetgever, via haar eigen falende regels, medeveroorzaker van deze criminaliteit.
Beide heren (en hun partijen) gaan voorbij een aantal punten. Ik noem ze graag even op.
De huidige straathandel verkoopt meer dan alleen wiet. Ook andere zwaardere drugs zijn gewoon te koop bij diezelfde aanbieders. Denk aan cocaïne, heroïne, speed, ketamine en XTC. Deze producten worden nu geleverd waar men maar wilt, wanneer men maar wilt. Eén telefoontje naar een dealer is voldoende.
Drugs voor iedereen, ook voor jonger dan 16 jaar
Er wordt door deze leveranciers niet gekeken naar de leeftijd van afnemers. Er wordt geen rekening gehouden met aanwezigheid van scholen in de omgeving van aflevering. Jongeren onder de 16 jaar komen makkelijker dan ooit aan drugs. Het is een markt waarin (juist dankzij de steeds verdere versobering van het gedogen) de winsten hoger zijn dan ooit. Mensen die gepakt worden voor deze handel zijn de laatste schakel in het distributieproces. De kleine jongens dus, zo vervangbaar voor een andere dealer.
Daarnaast gaat de wens van de christelijke partijen verder dan het steeds strengere beleid van de Nederlandse regering. Deze wil van de bestaande wietshops besloten instellingen maken met 1500 leden per shop. Deze plannen gaan uit van het huidige aantal wietshops. Daarbij is ook een vestiging in Spijkenisse berekend. Nu er echter lokaal steeds meer partijen tegen lijken te zijn, kiest Spijkenisse zelf voor meer criminaliteit. Er zal beslist niet minder worden gebruikt door de maatregelen. Landen om ons heen bevestigen dat beeld. Steeds meer kiest men er daarom voor om serieus te kijken naar het Nederlandse gedoogbeleid. Een beleid waarin Nederland vooruit loopt. Waardoor wij zelfs minder druggerelateerde criminaliteit hebben dan overige landen. Maar over een paar jaar kan dat wel eens omgedraaid zijn.
De gebruiker wordt gecriminaliseerd
De christelijke partijen reppen in hun persbericht nergens over de positieve effecten die aan een jointje kunnen zitten. Het is inmiddels allang bekend dat bij bepaalde ziektes het roken van wiet een verzachtende werking kan hebben. ADHD-ers die er rustiger door worden.
In mijn geval, sinds ik door een hersenvliesontsteking last heb van tinnitus (oorsuizen), wordt het effect hiervan door het roken van een joint getemperd. Toch krijg ik geen recept van de huisarts waardoor ook ik mij moet melden bij de illegale straathandel, die mij meer wil aansmeren dan alleen dat ene jointje. Feitelijk word ik door het gevoerde beleid zelf gecriminaliseerd.
Geen wiet , wel alcohol
Het ergste is dat ik deze christelijke partijen (maar ook anderen) amper hoor over een veel gevaarlijkere vorm van drugs. Alcohol veroorzaakt meer slachtoffers, is vrij te verkrijgen in iedere supermarkt en slijterij. Logisch dat deze partijen het er niet over hebben. Het levert de Nederlandse staatskas vele miljoenen per jaar op aan accijns. Zoveel zelfs dat men de overlast voor lief neemt.
Wat ChristenUnie-SGP en CDA betreft mag de discussie best gevoerd worden, maar hoeft daar niet noodzakelijkerwijs op gewacht te worden. Zo zeggen zij zelf. Bij deze roep ik hen dan ook op om hun standpunt van tafel te halen. Eerst eens met gezond verstand de voor- en nadelen op een rij zetten. Om aan de hand daarvan te komen met een standpunt die meer past in de maatschappij anno nu. De ogen te openen voor wat er sinds het verdwijnen van Green Spirit gebeurt in Spijkenisse.
Pas dan zijn er kansen om ook het uitgangspunt van deze partijen te realiseren. Want controle en regulering maakt dat de markt voor de harddrugsverkopers minder interessant is. Blijft men hier tegen, dan zal binnen een paar jaar de overlast groter zijn dan ooit. Nu kan men nog kiezen. Over een paar jaar is het snuiven, spuiten of slikken.
Mario Guagliardo