Claim van 50 miljoen wegens beroerd advies

gerrit-de-bruineAdvocatenkantoor Loyens & Loeff hangt een claim boven het hoofd van bijna €50 miljoen vanwege beroerd fiscaal advies. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Rotterdam aldus de Financiele Telegraaf.

Oprichter Gerrit de Bruijne van het bedrijf Farm Frites, goed voor een geschat vermogen van €125 miljoen, verhuisde met gezin in de jaren ’90 om fiscale redenen naar Curaçao, mede gelet op veel lagere successierechten op het eiland. Hij wilde zijn bedrijf deels overdoen aan de kinderen.

Ze wonen er ongeveer twee jaar, maar krijgen bij terugkomst in Nederland de Belastingdienst op hun dak. Volgens de fiscus is de duurzame band van eiser met Nederland blijven bestaan, onder meer omdat De Bruijne algemeen directeur is gebleven van Farm Frites, hij in zijn buitenlandse periode regelmatig in Nederland was en ook tandarts en huisarts in Nederland heeft aangehouden. Er moet derhalve een fikse aanslag, omdat het bedrijf van Gerrit inmiddels in handen is van zoon Piet.

Farm Frites

De familie stelt daarop Loeff aansprakelijk wegens wanprestatie. De rechtbank is van oordeel dat, uiteraard enkel en alleen voor zover de claim uiteindelijk toegewezen zou worden, Loyens & Loeff (en rechtsvoorganger Loeff Claey Verbeke) inderdaad aansprakelijk zijn. Ten aanzien van de individuele advocaten maakt de rechtbank een onderscheid. Een eerste advocaat was destijds partner bij Loeff Claeys Verbeke. Hij is eventueel hoofdelijk aansprakelijk. Ten aanzien van de tweede advocaat – geen partner – geldt dat hij geen wederpartij is.

De financieel en juridisch adviseur van de familie, ex-Farm Frites cfo Theo Philippa, acht het verstandig niet op de zaak in te gaan: „Die kan immers nog wel jaren onder de rechter zijn.”

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl