Cleopatra

cleopatravanmourikHet zal niet meevallen om net te zwak te zijn om de sterkste te zijn. Het zal niet meevallen om voortdurend door je collega geïntimideerd te worden en bedreigt te worden in je positie.

Het zal niet meevallen als juist die persoon de Farao van Spijkenisse wordt genoemd. Dat knaagt.

En het is dan ook niet zo vreemd, dat je je net zo gaat gedragen als een andere dame een paar decennia voor de geboorte van Christus deed. En zo komt het dat Spijkenisse naast een Farao ook een Cleopatra, in de persoon van Christel Mourik, kent. Cleopatra was dan wel de heerser van het oude Egypte, maar echt stevig in het zadel zat ze niet. En om steviger in het zadel te komen ging Cleopatra een “coalitie” aan met Julius Caesar, die Europa al een tijdje in zijn greep hield, dankzij vele volgelingen. Tja, in deze tijd zou Cleopatra zonder problemen wethouder voor de VVD kunnen zijn. In die tijd was huwelijkspolitiek of verhoudingspolitiek zeer gebruikelijk. Cleopatra had namelijk een sterkere coalitiegenoot nodig. En daarvoor was ze bereid om haar eigen mening wat meer te laten afhangen van Julius Caesar. Want zonder Julius zou ze weleens bestuurder af kunnen zijn.

 

Cleopatra werd daarmee een beetje “zetbaas” van haar eigen volk. Julius kon wel iemand gebruiken die de lieden in Noord Afrika rustig hield. Achter de schermen was het de heerser uit Rome die alles bepaalde. Cleopatra was geworden tot een spreekpop. En als Caesar eiste dat Egypte iets niet deed, dan zorgde Cleopatra ervoor dat dit ook geschiedde. Hoe pijnlijk dit ook was voor deze ondernemende staat, met een voor die tijd redelijk liberale inslag.

En het zou zomaar kunnen dat Cleopatra in die tijd per ongeluk een perkamentje stuurde naar haar burgers, waarin zij toch iets te dictatoriaal overkwam. Dat ze op verzoek van Julius een opdracht stuurde naar de meesters en knechten, uit naam van haar directe vertrouwelingen. Haar liberale hart moet toch altijd open hebben gestaan voor het overleg. Ik denk dat het resoluut afwijzen van overleg en werken met dictaten haar wel een beetje pijn moet hebben gedaan.

Na de onvrijwillige dood van Caesar zat Cleopatra toch wel met een probleem. Dus ging ze maar een nieuwe coalitie aan. Eigenlijk een hele verrassende. Ze huwde de aartsvijand van de opvolger van Caesar en daarmee tekende ze letterlijk en figuurlijk haar eigen doodvonnis. Ik vermoed dat deze historische les ten grondslag ligt aan vele vreemde gedragingen van de coalitiepartners in de raad van Spijkenisse. Dat krijg je zo’n grote imposante leider. En zolang de plaatselijke Cleopatra haar liberale principes opzij blijft zetten voor het pluche, weet het volk en de oppositie waar ze aan toe is. Ook de broers met wie Cleopatra een verstandshuwelijk heeft gesloten. Maar ook Rome valt een keer. Dit laat de geschiedenis, maar ook het heden zien.

Het zou dus zo maar kunnen dat u binnenkort door het centrum van Spijkenisse Cleopatra en een Farao ziet slenteren. Het is immers binnenkort Carnaval.

Marco

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl