De mooiste koe is Martha

Een tweekoppige jury verkoos Martha 93 afgelopen zaterdag tot de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden. Haar eigenaar, melkveehouder Cees van der Wekken uit Maasdam, scoorde daarmee als de grote winnaar van de 52e aflevering van Fokveedag Hellevoetsluis.

Want naast de wisselbeker van de dagkampioene sleepte hij nog vijf andere kampioenstitels mee naar de Hoekse Waard. Bij de jongere dieren moest Van der Wekken nog het onderspit delven tegenover Bea 95 van Maatschap Hoftijzer-van der Kooij uit Zwartelwaal. “Een echte vaars”, zo oordeelden stamboek-inspecteur Henk Lutke Willink en onafhankelijk fokkerijadviseur Huub Peek. Toch ging de prijs voor het beste uier in deze klasse naar Guurtje 270 van Cees van der Wekken. En het dier werd vanwege dat goede uier ook reservekampioene in deze rubriek.

Uitzonderlijke klasse

In de middenklasse werd Van der Wekkens hegemonie pas echt duidelijk. Zowel de kampioene als de reserve kampioene kwamen uit zijn stal. Kampioene Martha 93 scoorde vanwege haar soepele gang. Reservekampioene werd Carla 98. Het mooiste uier van de middengroep behoorde aan Sjoukje 271 van maatschap Biesheuvel uit Hekelingen. Bij de oudere dieren was het niet de meest elegante koe die de jury op kop zette. Frida 85 van J. Swank uit Nieuw-Beijerland, sprong er uit vanwege de het uier, de kracht in het lichaam en de goede benen. Naast de kampioensmedaille sleepte het dier ook de titel van uierkampioene in deze rubriek in de wacht. “Het is een koe die je in iedere stal loslaten, zeker vanwege haar goede benen. Maar dat wil niet zeggen dat ze de meeste showstijl heeft.” Dat had Sjoukje 228 van maatschap Biesheuvel wel. Ze werd reservekampioene.

Best bewaard

Juryleden Lutke Willink en Peek waren erg te spreken over de koeien in de superproductieklasse. “Hele beste dieren”, zegt CRV-inspecteur Lutke Willink vol ontzag. “het is niet zomaar een groepje bij elkaar gezette koeien die toevallig meer dan 75.000 kg melk hebben gegeven gedurende hun leven, maar het zijn echte fraaie keuringswaardige koeien.” De mooiste in deze rubriek was uiteindelijk Jantje 67 van J. Swank. “Een best bewaarde en fraai gebouwde koe. Ze is het toonbeeld van duurzaamheid.” De elf jaar oude koe produceerde in haar leven tot nu toe meer dan 81.000 kilo melk. Hoewel de koeien van Van der Wekken geen rol speelden in de superproductieklasse scoorde de Maasdamse melkveehouder wel weer bij de bedrijfsgroepen. Zijn vier koeien bleken het beste bij elkaar te passen. En om de prijzenregen compleet te maken kende de jury ook de titel dagkampioene aan zijn Martha 93 toe.

Vertederend was ook dit keer weer de kalverbegeleidings wedstrijd. Uiteindelijk gingen de 12-jarige Rianca Mooldijk, de 8-jarige Arco Quak en de 7-jarige Britt Beyersbergen met de prijzen naar huis. Het mooiste kalf in rubriek 1 was Cozinka 21 van Maatschap Rotteveel-Kruik uit Stellendam. Hillie 208 eigendom van vennootschap Eijkelenboom uit Abbenbroek was de mooiste in rubriek 2. In rubriek 3 was dat Aaltje 404 van Bert Poot uit Rockanje.

Dit jaar werden bijna 60 koeien en 14 kalveren tijdens de Fokveedag gekeurd. Dat zijn 20 koeien minder dan vorig jaar toen ook Zeeuwse melkveehouders naar Hellevoetsluis waren gekomen. Omdat zij eerder dit jaar een eigen keuring organiseerden bleven zij thuis. Toch trok Fokveedag Hellevoetsluis ook dit jaar door het goede weer en het overvolle programma 2.200 betalende bezoekers. Volgens een grove schatting van de organisatie zouden er 3.300 mensen – kinderen en donateurs van de Fokveedag mochten immers gratis naar binnen – naar de keuringen en de festiviteiten op het grote terrein keken. Dat zijn er net zoveel als vorig jaar.

(© GJ Zevenbergen)

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl