Erepenning in goud

penningAfgelopen week was een bijzondere voor Spijkenisse en stond in het teken van het afscheid van de meest besproken wethouder van Spijkenisse: Gert-Jan ’t Hart. Meest besproken, omdat je deze man een held vindt, danwel een enorme… nou ja, iets minder positief.

Persoonlijk ben ik geneigd hem in de laatste categorie in te delen, omdat hij de vleesgeworden bouwwoede is die Spijkenisse vroeg of laat tot een artikel 12 gemeente zal maken.

Daarnaast vond ik zijn optreden persoonlijk nogal denigrerend, met zijn gewoonte altijd overal een grap van te maken en daar -als een slecht cabaretier- zelf het smakelijkst om te lachen.

Maar goed zoals Weekblad Spijkenisse terecht meldde, Een man die 12,5 jaar de politiek in Spijkenisse voor een groot deel bepaald heeft. “Een tikje eigenwijs, maar ook een ‘visionair’, omschrijft fractievoorzitter Jan van Dijk hem, dan kan een afscheid niet ongemerkt voorbijgaan.

Hij verlaat zijn post omdat hij elders in het land een leuke functie in het bedrijfsleven kan gaan vervullen. Dat is natuurlijk ieders goed recht, maar ik vind toch dat wanneer je jezelf beschikbaar stelt voor een publiek ambt waarvan je weet er 4 jaar aan vast te zitten, je voor jezelf en je kiezers verplicht bent om die 4 jaar ook vol te maken. Gert-Jan had, zoals altijd, een eigen mening.

Wat wellicht meegespeeld heeft in de beslissing, is dat de grond onder zijn voeten misschien nog niet heet, maar in ieder geval warmer aan het worden was. Zijn laatste grote actie leek verdacht veel op vriendjespolitiek en daarover is het laatste woord ook nog niet gezegd. Een vertrek met een krasje dus, zoals VPinfo het verwoordde.

Veel woorden karakteriseren Gert-Jan ’t Hart. Veel woorden, behalve: “Bescheidenheid”. Ik denk niet dat er ook maar één Spijkenisser is die hem daarop de laatste 12,5 jaar heeft kunnen betrappen. Totdat zijn afscheid daar was.

Voor zijn bewezen diensten, werd hij geëerd met de Erepenning in Goud van de gemeente Spijkenisse. Om Weekblad Spijkenisse nog maar eens te citeren: Later zou ’t Hart zeggen dat hij verbaasd was dat hij de penning kreeg.Ik wist niet eens dat hij bestond“.

Mooi gezegd, maar klopt dat wel? De website van de gemeente Spijkenisse heeft een lijstje met de inwoners die de Erepenning in Zilver danwel Goud mochten ontvangen. De vertrekkend wethouder staat er overigens nog niet bij, de website is op dit moment (30 januari, 09:30) nog niet geüpdatet. Iets wat hier in dit dorp wel vaker voorkomt, maar dat terzijde.

Sinds ’t Hart in de lokale politiek actief is, is de Erepenning 5 keer eerder uitgereikt, tweemaal in Goud, driemaal in Zilver. Eén van de ontvangers is oud-burgemeester Broekhuis, die de penning in Goud in 2007 bij zijn afscheid mocht ontvangen. Het AD heeft er een artikel over, waarin de vergelijking die Broekhuis maakte tussen zichzelf en een glas melk, breed wordt uitgemeten.

En wat lezen we in het zelfde artikel: En er waren volop lovende woorden. Niet alleen van raadsnestor Van Nood en ‘loco’ ’t Hart, maar ook van de Rotterdamse burgemeester Opstelten en commissaris van de koning Franssen.

Huh? loco-burgemeester sprak lovende woorden? Dus ’t Hart was aanwezig bij het afscheid waarbij Jan Broekhuis de Erepenning in Goud kreeg. Sterker nog, als loco-burgemeester was hij wellicht zelfs degene die de erepenning aan Broekhuis mocht overhandigen. Helaas kan ik dat niet zo snel terugvinden. Naar de aanwezigheid van ’t Hart bij de andere 4 overhandigingen, heb ik verder niet gezocht. Maar gezien zijn functie zal hij er zeker een paar hebben bijgewoond.
Ik vind het dus moeilijk te geloven dat hij inderdaad niet (meer) wist dat er een Erepenning bestond, laat staan dat hij zichzelf ongetwijfeld heeft afgevraagd welke “kleur” hem ten deel zou vallen. Ik moet zeggen dat het me ook erg verbaasd dat het bij een Erepenning van de gemeente is gebleven.

Veel vertrekkende raadsleden en wethouders worden ook voorzien van een koninklijke onderscheiding en ik ben benieuwd waarom ’t Hart die niet heeft gekregen. Hij heeft 3 maanden geleden zijn vertrek aangekondigd. Zelfs een bureaucratische overheid moet het toch voor elkaar krijgen om in 3 maanden tijd een koninklijke onderscheiding te regelen? Of wellicht komt de herkansing op 30 april.

Hoe dan ook, bescheidenheid siert de mens, maar gespeelde bescheidenheid zoals ’t Hart die tentoonspreidde maakt je wat mij betreft belachelijk. Ik zou zeggen: een afscheid in stijl.

Peter Stroo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl