Foefje doet boekhouding Spijkenisse vertekenen

image

De gemeente Spijkenisse laat het weerstandsvermogen er gunstiger uitzien door een ‘boekhoudkundig foefje’. Dat stelt Nico Akkerman, raadslid en financiële man van TROTS Spijkenisse.

Door een andere datum te nemen dan in voorgaande jaren, 1 januari 2014 in plaats van 31 december 2013, lijkt het erop dat Spijkenisse meer geld heeft om financiële risico’s het hoofd te bieden.

“In feite houd je jezelf hiermee voor de gek,” vindt Akkerman.“Door de datum van 1 januari 2014 te nemen, zijn bepaalde winsten en verliezen al meegenomen in de risicobepaling. Hierdoor lijkt het alsof de gemeente minder risico loopt en de situatie is verbeterd.

Bij het hanteren van de datum van 31 december 2013 blijkt de gemeente er echter minder rooskleurig voor te staan en is het weerstandsvermogen ineens veel  lager, omdat het te bestemmen resultaat al wordt meegenomen zonder dat de raad hierover heeft besloten” vertelt Akkerman.In de afgelopen jaren nam de gemeente altijd het weerstandsvermogen van 31 december als uitgangspunt. Elk jaar nam dit weerstandsvermogen behoorlijk af. Dit betekent dat de gemeente financiële risico’s niet zomaar meer kan dragen. Voor 2013 heeft de gemeente besloten om 1 januari 2014 als uitgangspunt te nemen. Hierdoor lijkt het dus alsof het weerstandsvermogen er beter voor staat.Volgens de, in het verleden gehanteerde, methodiek zou het weerstandsvermogen op 0,34 komen, waar die boven de 1 moet staan. Dit betekent dat de gemeente grote risico’s loopt bij financiële risico’s, zoals mogelijk in Haven-zuid.

Wethouder De Vos (ONS) moest aan TROTS erkennen dat de gemeente de toetsingsdatum had gewijzigd. Hij gaf aan wellicht in de toekomst voor twee data te kiezen zodat duidelijk is wat het weerstandsvermogen is voordat en nadat winsten zijn bestemd.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl