Gebrek aan innovatief denkvermogen

Al jaren verbaas ik me over de onmacht van de lokale politiek om het winkelcentrum van Spijkenisse meer elan te geven en meer bezoekers te trekken. Via meerdere wegen heb ik al eens aangegeven dat de sleutel tot meer leven in het centrum en meer bezoek hem zit in de ziel van Spijkenisse tonen, het oude Spijkenisse.

Nu heeft het college er de afgelopen jaren alles aangedaan om oud-Spijkenisse te vernietigen, tot groot verdriet van velen en de zuren druiven worden daarvan nu geplukt, er komt bijna niemand meer.Toch is het verwonderlijk, we zijn de grootste stad van Voorne-Putten, een eiland dat in de zomer volledig gevuld zit met toeristen en het lukt het college niet daar een graantje van mee te pikken, wat hoogst merkwaardig is, gezien het feit het college voornamelijk gevormd wordt door 2 ondernemerspartijen, ONS & VVD. Als lokale ondernemer moet je toch plaatsvervangende schaamte voelen als je deze partijen ziet stuntelen en het gebrek aan kennis, gebrek aan innovatief vermogen en gebrek ondernemerschap er vanaf druipt.

Inmiddels zit de andere grote stad op het eiland niet te slapen, Hellevoetsluis, deze stad heeft vanuit het verleden natuurlijk al vele malen meer kennis van met toeristen omgaan dan het college in Spijkenisse, echter ze tappen nu weer uit een heel nieuw vat! Waar richt Hellevoetsluis zich op? Het oude Hellevoetsluis, de droogdok, 3 museumschepen in een historische haven en nu weer een Educatief Centrum, Historyland, dat zich richt op natuur- en cultuureducatie. Met dit soort zaken trekt Hellevoetsluis alle toeristen naar zich toe die er op Voorne-Putten zijn en staat Spijkenisse weer met lege handen.

Hoe had Spijkenisse hiervan kunnen profiteren? Spijkenisse heeft een prachtige museumwinkel/woning van de familie Mak, die veel meer vermarkt kan worden, het oude huis van Levi kan ingericht worden als museum over de WOII op Voorne-Putten, een museumschip waarmee hout uit de grienden kwam tegenover de molen met een hoepelmaker op de plek van de gesloopte oude kolenopslag aan het Noordeinde, het indrukwekkende stoomgemaal kan worden aangemeld als Rijksmonument en als museum opgesteld worden en dan staat er ook nog een prachtige molen met grandcafé naast. Dit stukje cultuur geeft je stad meer diepgang en maakt het aantrekkelijk. Je kan ook nog verder denken, zoals het herstel van het tramspoor voor vracht door het oude dorp, vertel langs dat spoor door middel van bordjes wat er waar gebeurde.

Helaas voor Spijkenisse worden wij geteisterd door een college dat niets anders wil dan minder geschiedenis, minder groen, minder leven in het centrum en meer winkels met als netto resultaat na vele jaren verbouwen, grote leegstand, eenzijdig aanbod van alleen de 1000 in dozijn winkels, gebrek aan sfeer, gebrek aan samenhang in de horeca en te dure parkeergarages. Het goede nieuws? Er komt een nieuwe winkel, Mango, u weet wel wederom een kledingzaak. Het zal het centrum van Spijkenisse helaas niet gaan redden.

U zal misschien denken, waar moeten die toeristen vandaan komen? Onze kusten zitten in de zomer bomvol toeristen van binnen- en buitenland en sinds we Nissewaard zijn hebben we een vakantiepark binnen onze grenzen in Zuidland. Kortom toeristen vinden en trekken naar de grootste stad op het eiland moet niet heel ingewikkeld zijn.
Ik wens de ondernemers in Spijkenisse veel sterkte en wijsheid, het zal helaas niet uit het college moeten gaan komen als het centrum gered moet worden. Ik wens het college en de raad veel wijsheid om eens out-of-the-box te gaan denken en innovatief te worden. Ik wens de inwoners van Spijkenisse veel plezier in de omliggende steden, waar wel iets te doen is.

Dennis Kabbedijk

1 Reactie

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl