Gedwongen ontslagen bij Ruwaard van Puttenziekenhuis

rvp-2012Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zet de eerste stappen richting een nieuw profiel. Het Ruwaard wordt dit jaar een doordeweeks ziekenhuis: operaties met een lange hersteltijd worden aan het begin van de week gepland. 

Momenteel is het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in gesprek met het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis over een mogelijke overname.

Eind maart moet er een definitief plan liggen voor de herinrichting van het zorglandschap in de regio, inclusief het nieuwe profiel van het Ruwaard, en besluiten de zorgpartners of zij het Ruwaard overnemen. Waar mogelijk voert het Ruwaard vervroegd onderdelen door waarover reeds overeenstemming is bereikt.

Een belangrijke wijziging is de transitie van het Ruwaard naar een doordeweeks ziekenhuis. Binnen dit zorgconcept zijn de processen gericht op een spoedig herstel van patiënten. Zo worden operaties met een langere hersteltijd aan het begin van de week gepland en eenvoudigere ingrepen aan het eind van de week. Ook worden afspraken voor onderzoek en diagnose zo veel mogelijk op één dag gepland, volgens het ‘one stop shopping’ principe. In onder meer Duitsland en de Verenigde Staten is dit een beproefd concept.

Financiële situatie
Het toewerken naar het nieuwe profiel biedt kansen, maar de financiële situatie van het ziekenhuis is zorgelijk. Afgelopen januari zijn als gevolg van de bekende situatie rondom cardiologie minder patiënten behandeld dan begroot. Op jaarbasis levert dit een financieel tekort op van enkele miljoenen, waardoor ingrijpen noodzakelijk is om de toekomst van het ziekenhuis veilig te stellen. Het ziekenhuis hoopt dat patiënten die naar andere ziekenhuizen zijn uitgeweken, op korte termijn weer terugkomen.

Gedwongen ontslagen
Ondanks het doorvoeren van een aantal bezuinigingen, zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk geworden. Een definitief aantal is nog niet bekend. Het personeel is vandaag over het nieuwe profiel en over de financiële situatie geïnformeerd. Uitgangspunt is dat de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid gewaarborgd blijven. De OR en vakbonden zullen uiteraard betrokken worden bij de verdere invulling en afwikkeling van de ontslagen.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl