Geen konijnenjacht op kerkhof

konijnKlachten over konijnen die zich tegoed doen aan de planten en bloemen die op de begraafplaatsen staan zijn op zich niet vreemd. Het is zelfs logisch dat beheerders en nabestaanden daarover kunnen klagen.

Vreemd wordt het wel als een begraafplaatsbeheerder, in dienst van de gemeente, via een raadslid gaat vragen of hij konijnen op het kerkhof mag afschieten. Deze situatie heeft zich recent voorgedaan in Spijkenisse.

Verboden te jagen

De beheerder van de gemeentelijke begraafplaats “de Ommering” heeft via een politicus gevraagd om konijnen te mogen afschieten aan de Oprelseweg 1 te Spijkenisse. Het was in meerdere opzichten een vreemde situatie omdat de ambtenaar met jachtvergunning zijn vraag niet direct stelde aan de hoogste leidinggevende binnen zijn vakgebied, maar aan een volksvertegenwoordiger. Ten tweede is het vreemd dat de beheerder met schietvergunning niet weet dat het volgens de Flora- en Faunawet op begraafplaatsen verboden is te jagen met wapens. Ten derde blijkt ná onderzoek dat de beheerder de overlast die de konijnen veroorzaken (schromelijk) heeft overdreven.

Onderdeel van natuurlijke omgeving

Het is jammer dat een politicus en een (‘schietgrage’) beheerder van een kerkhof niet verder kijken dan hun neus lang is. Dieren zijn vaak onderdeel van de natuurlijke omgeving van een begraafplaats. Op begraafplaatsen die omsloten zijn door groen- en bosrijk gebied zijn wel meer dieren die een bepaalde mate van ‘overlast’ kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er meerdere (alternatieve) manieren en maatregelen om die ‘schade’ in te perken zonder daarbij te hoeven schieten.

Uit deze discussie blijkt maar weer eens dat er veel onduidelijkheden zijn op het gebied van dierenwelzijn. Hier ligt een schone taak voor politiek en stadsbestuur om dat structureel te regelen. Prettige feestdagen toegewenst en ik hoop dat menig konijn het kerkhof en de Kerst mag overleven.

 

J.P. van Tilburg te Spijkenisse

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl