GGZ-instelling Europsyche vraagt faillissement aan

europsycheDe in Brielle gevestigde GGZ-instelling Europsyche vraagt dinsdag faillissement aan. Bij de stichting zijn 1.200 zelfstandige behandelaars aangesloten, die samen 11.000 cliënten met psychische problemen behandelen.

Europsyche kwam in financiële problemen doordat geen enkele zorgverzekeraar de declaraties nog uitbetaalt. De instelling voldeed namelijk niet aan de voorwaarden van zorgverzekeraars.

Europsyche heeft nog geprobeerd betaling af te dwingen via de rechter. De stichting klaagde zorgverzekeraar CZ aan, maar kreeg nul op het rekest.

Volgens een woordvoerder van Europsyche draaide de zaak vooral om de vraag of iedere patiënt door een psychiater moet worden gezien. “Wij willen psychiaters alleen inzetten wanneer een patiënt die nodig heeft”, zegt een woordvoerder van Europsyche. Hij vindt dat de zorgverzekeraars te veel macht hebben.

Door de rechterlijke uitspraak liepen de organisatie en de aangesloten therapeuten zeker 700.000 euro mis. Volgens de woordvoerder zijn patiënten en sympathiserende organisaties een inzamelingsactie begonnen om de therapeuten toch te kunnen betalen. Tot nu toe is ongeveer 150.000 euro opgehaald.

 

EuroPsyche begon in 2008 met zijn formule, als niet gebudgetteerde instelling. Dat wil zeggen dat de instantie niet vooraf afspraken maakt met zorgverzekeraars over het maximum aantal behandelingen en het maximum bedrag dat kan worden gedeclareerd. EuroPsyche hoefde zich dus niet te houden aan vooraf gemaakte budgetafspraken. De groei was onstuimig: vanaf 0 euro in maart 2008 naar 22 miljoen euro vorig jaar.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl