Giardino di fronte

voortuin3bGek word ik er van. Wanneer men het weer eens heeft over onveiligheidsgevoel, meer stadstoezicht, de beleving van het individu en meer uitspraken die men aanhaalt als men het heeft over “hoe men zich voelt in de eigen buurt”.

Want veel van dat gevoel komt door… de verwaarloosde voortuin. U mag mij voor gek verklaren, u bent dan niet de enige die dat doet.

Maar denk hier eens over na, die verwaarloosde voortuinen. Het maakt tegenwoordig niet meer uit of je in een arme of rijke wijk komt. Je ziet ze overal.

Met tegels waar het groen er voor zorgt dat je de stenen amper ziet, met de vuilcontainer, beplakt met allerlei stickers en een witgekwast huisnummer. Helemaal perfect is de verwaarloosde voortuin met plastic tuinstoelen uit China die door het ontbreken van enige kwaliteit al 1 van de 4 poten mist. Die had allang naar het grof vuil gekund, maar waarom zou je het beeld van de perfect verwaarloosde voortuin verstoren.

Zullen we het ook over het hekje voor de voortuin hebben? Meestal ontbreekt het hekje. Nee de perfect verwaarloosde voortuin is ideaal voor hondenbezitters die niet naar een poepverzamelplaats willen lopen. De hond ruikt de voortuin op een kilometer afstand.

Bij zo’n perfect verwaarloosde voortuin hoort natuurlijk een voorraam. Aan de binnenzijde van het raam hangen doorrookte vitrages. We kennen die in twee varianten. De eerste is gewoon potdicht en laat geen enkele inkijk toe. Omgekeerd ziet de bewoner zijn prachtige “giardino di fronte alla” ook niet.

En dan hebben we de tweede variant aan vitrages. Deze zijn in tweeën opgehangen met een strikje zodat het altijd open hangt. Meestal zijn de bewoners van dit type vitrage fervente “buitengluurders met peuk in de mondhoeken”. Rijden meestel in een afgeschreven bedrijfsauto, model stationwagon, kleur wit. Oja en zonder mooie wieldoppen en met deuk.

Ja lieve lezers, het is wat met die voortuintjes. En toch, al hebben de buren, tot aan 5 huizen verder toe, een perfect verzorgde voortuin, die ene tuin verpest het voor een heel blok. Het straalt onrust uit, het geeft een negatief gevoel. Zal ik het vandaag maar niet hebben over dichtgetimmerde voortuinen van paletplanken. Het is maar wat je tuinhek noemt.

En dus zou ik eens willen dat er partijen zijn, die niet roepen om meer blauw op straat, die niet zeggen dat er meer camera’s moeten komen te hangen in de stad, die geen extra budget willen voor het openbare groen wat er best mooi bij ligt. Nee, ik hoop dat men eens gaat kijken wat we kunnen doen aan die voortuintjes. Want geloof mij maar, als iedereen een mooie voortuin had, voelde de stad zich een stuk veiliger.

Mario Guagliardo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl