Groeien MOET Spijkenisse!

spijkenisse-opinie-juli“Nieuwbouw is meestal nog goed af te zetten. Maar omdat de kwantitatieve vraag niet toeneemt en op termijn zelfs daalt, dreigt ernstige leegstand en verpaupering in oude woonwijken, winkelcentra, bedrijventerreinen en kantoorlocaties.

De leefbaarheid in het oudere stedelijke gebied gaat achteruit en bewoners van koophuizen komen vast te zitten omdat hun huis onverkoopbaar wordt”.

Deze verontrustende uitspraak werd gedaan door Marcel Embregts, een van de onderzoekers van het advies- en ingenieursbureau DHV in een interview met CoBouw, die zich op het onderwerp hebben gestort. Overplanning van bouwprojecten ligt op de loer, met een desastreuze uitwerking.

Kantoren en bedrijventerreinen krijgen als eerste te maken met de gevolgen van krimp, weet hij. “De beroepsbevolking, die op deze locaties moet werken, neemt eerder af dan de totale bevolking.” De bevolking die met pensioen gaat, zorgt eerst nog voor een toename van het aantal ouderen die ook ergens moeten wonen.

“Ook door de verwachte voortgaande gezinsverdunning zal de woningvraag minder afnemen dan het aantal inwoners. Embregts adviseert gemeenten zich veel sterker te concentreren op het bestaande vastgoed. Gemeenten, constateert hij, zien daar behalve de bedreigingen ook de spreekwoordelijke andere kant van de medaille, namelijk de kansen, over het hoofd. “Vernieuwing hoeft niet verkeerd te zijn”, vat hij die kansen samen en daarmee laten we het beeld dat hij schets even liggen.

Wethouder geeft geen reactie

Waarom laten we het liggen? Tja, het antwoord is niet zo simpel. Iets meer dan twee weken geleden hadden wij het op deze website al over de nieuwbouw aan de Oude Maas, De Elementen, en aan de hand van dat artikel hebben wij via mail een reactie gevraagd van wethouder ’t Hart. Maar de antwoorden op de gestelde vragen blijven uit.

Geeft dit aan dat “men” de oplossing ook niet weet? Wil “men” voorkomen dat iemand zich hierin vastbijt? Is het omdat er nog een hoop tegenvallers op de loer liggen? Ik vraag het mij hardop af. Het lijkt er in ieder geval wel op. Toeval of niet, vandaag in het AD een artikel over de bouw van 40 luxe buitenhuizen.

Toen ik pas in Spijkenisse kwam wonen, had de stad 75.000 inwoners. Nu, bijna 9 jaar later zijn het er minder dan 73.000. Ruim 2000 minder! Het zijn vooral de jongeren die weg getrokken zijn. Nu er ongeveer 3000 nieuwe woningen gerealiseerd worden, zou de stad Spijkenisse weer moeten groeien met circa 6600 “nieuwe” inwoners. Jubelen in de media dat “Het Land” zo goed loopt in de voorverkoop, begrijpelijk, daar komen het type huizen waar in de markt nog wel (relatief veel) vraag naar is. Maar de verkoop van appartementen in de nieuwe torens loopt minder voorspoedig. Waar haal je de nieuwe inwoners vandaan als je al een aantal jaar achter elkaar het inwonersaantal ziet terug lopen?

Imago

Spijkenisse heeft als je buiten deze stad je oor te luister legt een imagoprobleem. Te vaak in de file meldingen, Als Spijkenisse landelijk in het nieuws is, dan is dat negatief. Wie al de moeite neemt om eens naar Spijkenisse te gaan kijken en via Hoogvliet rijdt komt daar een brug tegen die meer omhoog lijkt te staan dan dat je er met je auto snel overheen kunt. Als men een kwartiertje met de inwoners van de stad spreekt krijg je een zeer afwisselend beeld over deze stad te horen. Het is maar net in welke wijk je iemand aanspreekt.

Een paar maanden geleden zond RTV Rijnmond een programma uit (betaald door de gemeente Spijkenisse) om dat negatieve imago bij te stellen. Ik heb alle afleveringen bekeken, maar als ik hier niet zou wonen, zou ik me niet verkocht voelen door dit programma. Is hierover al een evaluatie gehouden? Een dergelijk programma leidt namelijk niet tot absoluut meetbare cijfers, hooguit tot een kijkcijfer.

Spijkenisse, stad met een probleem. Het MOET groeien omdat anders de lasten te hoog worden maar het MOET dan ook een aantal problemen oplossen waar zij zelf zo weinig aan kan doen. Ontsluiting (maar graag dan wel met oog op het milieu), imago, beleving en eens een echt “Spijkenisse, dat ben jij” gevoel. Maar voorlopig zien veel mensen, die naar Spijkenisse komen, deze stad vooral als woonplaats waar de huizenprijzen relatief aantrekkelijk is.

© Mario Guagliardo / VP Info

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl