Hellevoetsluis herstelt geschutsplaats

reconstructie-geschutsplaatsDe gemeente Hellevoetsluis gaat een geschutsopstelling (kanon) reconstrueren. De geschutsopstelling maakt deel uit van de verdedigingswerken in het project Front I en II, dat in juni 2012 werd opgeleverd door ZKH de Prins van Oranje. De reconstructie van de geschutsopstelling geeft bezoekers de beleving van een Vesting in staat van verdediging.

De bouwkundige werkzaamheden van de vestingwerken zijn inmiddels afgerond en ook de inrichting van het gebied verkeert in een afrondende fase.

Een mooi moment om de puntjes op de i te zetten, zoals het reconstrueren van de geschutsopstellingen. Met de reconstructie wordt Front I en II nog meer een plaats waar de geschiedenis beleefd kan worden, niet alleen tijdens rondleidingen maar ook voor de vele toevallig passerende wandelaars, die dagelijks in dit gebied te vinden zijn.

Rijke geschiedenis

De vroegere geschutsopstellingen zijn zoveel mogelijk geconserveerd. Geschutsopstellingen maakten deel uit van het militaire hart van de verdedigingswerken. De geschutsopstellingen zijn in de loop der tijd zwaar gehavend door grondzettingen die in het gebied hebben plaatsgevonden. Deze zijn daar waar mogelijk was, weer hersteld. Het hele gebied is zodanig ingericht dat bezoekers de Vesting ‘in staat van verdediging’ weer kunnen beleven.

Subsidie

De reconstructie wordt mede mogelijk gemaakt door een door Europa verstrekte subsidie voor het project Muren en Tuinen. Daarnaast heeft de gemeente middelen beschikbaar gesteld om de reconstructie van de geschutsopstelling te realiseren. Peter Hofman, verantwoordelijk wethouder, is enthousiast: “De originele loop zal worden hersteld en de overige onderdelen zullen worden gemaakt. Een specialistisch werk. Het resultaat zal dit gedeelte van de vesting weer een nieuwe bezienswaardigheid rijker maken”.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl