Het geheim van het Kolkplein: Waarom straatparkeren duur blijft?

Afgelopen week lanceerde de gemeente Spijkenisse haar nieuwe plannen rondom het centrum. Het dreigende vertrek van Saturn was de druppel die de emmer deed overlopen. Saturn moet van de rechter open blijven, maar is “vanwege verbouwing gesloten”. Totaal onduidelijk is hoelang deze verbouwing duurt en onder welke naam de winkel weer open gaat. De naam Saturn is al van de gevel en echt haast maakt men niet n de verbouwing.

De gemeente en de politieke partijen zijn het met elkaar eens. Ze moeten wat doen, want de rook van Saturn dreigt over te slaan in vuur voor het hele centrum, wanneer nog meer ketens Spijkenisse vaarwel zeggen.

Afgelopen week was daar de presentatie van de nieuwe plannen. Het hoofdpunt was dat parkeren in de garages fors goedkoper wordt. Maar het parkeren op straat niet. En even later in de presentatie: Het Kolkplein zou de gemeente graag willen veranderen qua functie, liever niet meer als winkelgebied maar als een soort Funplein, zoals wethouder Mourik ook één van de aanwezige verslaggevers beantwoordde.

Iedereen jubelde om het goede nieuws. Parkeren in Spijkenisse is inderdaad veel te duur. En de afgelopen jaren werden de tekorten weggewerkt door de tarieven te verhogen. Alleen gingen de bezoekers het centrum zo erg mijden dat de verhoging averechts werkte.

Het signaal dat Saturn afgaf was de druppel. En in de wandelgangen spoken nog wat hardnekkige geruchten. De COOP zou twijfelen over haar vestiging. Perry Sport draait fors minder dan prognose en nog een aantal andere winkelketens ziet hun vestigingen slechter presteren dan men verwachtte.

Lagere tarieven moet meer mensen naar Spijkenisse trekken, en met een redelijk tarief van 1 euro per uur is dat een reële verwachting. Maar waarom deze lange inleiding naar het Kolkplein?

De gemeente Spijkenisse heeft, om het simpel te zeggen, “geen rot cent”. Sterker nog, de stad staat hoog op de lijst van plaatsen per inwoners met de hoogste schulden in Nederland. We hebben net een duurder nieuw theater en de nodige problemen gehad met flats die onverkoopbaar zijn. Het land wat net iets minder snel verkocht dan verwacht en….we willen ook nog eens een compleet nieuw gebied uit de grond stampen bij de haven.

De vraag is dan ook, waar haalt Spijkenisse het geld vandaan om het Kolkplein te veranderen van winkelgebied naar een Funplein? Feit is dat de panden op het Kolkplein niet van de gemeente zijn maar van een vastgoedonderneming. En deze onderneming heeft geen haast met de panden van de hand te doen. Allen zijn verhuurd voor langere tijd.

En vervolgvraag: Waar zouden vloeroppervlakte vretende winkels als Action, Big Bazar en BCC zich dan moeten vestigen. De enige plaats waar deze winkels voldoende oppervlakte vinden is……in het huidige Saturnpand.

De gemeente heeft geen budget om het winkelgebied Kolkplein om te laten zetten naar een Funplein. Men kan simpelweg de huidige waarde niet betalen om die panden te onttrekken van de vastgoedbeheerder. Het enige dat men kan doen om de waarde te laten dalen is door het Kolkplein minder aantrekkelijk te maken voor het winkelend publiek, waardoor de huurders vanzelf naar andere oplossingen gaan zoeken.

En laat het enige directe wapen daarvoor nu de parkeerkosten zijn. De keuze tussen straatparkeren op het Kolkplein voor meer dan 2 euro of binnen in een garage voor 1 euro per uur, zal door het winkelend publiek snel gemaakt zijn. En daarmee heeft de gemeente Spijkenisse het enige wapen in handen om de vastgoedverhuurder te laten meewerken.

Ik vraag mij af of dit in de gesprekken met de politieke partijen door de beleidsmakers wel aan de orde gekomen is? Want slapende honden wakker maken is iets wat men hier in Spijkenisse niet graag doet.

Mario Guagliardo

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl