RPZ is essentieel voor de gezondheidszorg

afstand-geen-bezwaarDe gemeenten op het eiland Voorne Putten en de deelgemeenten Rozenburg en Hoogvliet zijn er van overtuigd dat het Ruwaard van Putten ziekenhuis er alles aan doet om zoveel mogelijk goede zorg op het eiland te behouden.

De gemeenten zien dat er door het Ruwaard van Putten hard wordt gewerkt om goede zorg te kunnen blijven verlenen.

De gemeenten maken zich wel zorgen over het mogelijk verdwijnen van de Spoed Eisende Hulp en acute verloskunde en doen daarom een beroep op alle partijen die zich met de toekomst van het Ruwaard van Putten ziekenhuis bezig houden, om dit belangrijke zorgaanbod in stand te houden. Daarnaast vergrijst Voorne-Putten sneller dan de rest van Nederland. Ook voor ouderen is een ziekenhuis dicht bij huis essentieel.

Het Ruwaard van Putten is financieel kwetsbaar en heeft te maken met terugvallende pati├źnten aantallen. Er wordt door twee zorgverzekeraars en drie ziekenhuizen gewerkt aan een vermoedelijke overname van het Ruwaard door het van Weel Bethesda ziekenhuis, het Ikazia ziekenhuis en het Maasstad ziekenhuis. Binnen deze overname wordt gewerkt aan een profiel voor het ziekenhuis in Spijkenisse waarbij planbare zorg, geconcentreerd doordeweeks het kader lijkt te zijn. Hierin is onder andere geen plek meer voor acute verloskunde en onderdelen van de Spoed Eisende Hulp. Een eerste voorstel voor het profiel wordt uiterlijk eind maart ingediend bij de zorgverzekeraars.

Op basis van signalen van huisartsen, verloskundigen en op basis van ervaringscijfers over 2012 van de Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond, zijn er zorgen over de bereikbaarheid van de acute zorg voor de inwoners van Voorne Putten en de regio. Het halen van de wettelijke norm (45 minuten van patient naar ziekenhuis, inclusief stabilisatietijd) lijkt onhaalbaar in het beoogde nieuwe profiel.

Er wordt daarom een beroep gedaan op de betrokken ziekenhuizen en op de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het ministerie van Volksgezondheid en zorgverzekeraars om allereerst de toekomst van het ziekenhuis en daarbij ook de toekomst van de acute zorg, zoals Spoed Eisende Hulp en acute verloskunde in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis veilig te stellen.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is essentieel voor de gezondheidszorg op het eiland Voorne Putten. Dat stellen de vijf gemeenten op het eiland en de voorzitters van de deelgemeenten Rozenburg en Hoogvliet.

“Spoed Eisende Hulp en acute verloskunde in het Ruwaard van Putten ziekenhuis zijn van groot belang voor de veiligheid en de gezondheid van de inwoners op Voorne Putten en omstreken”, stelt burgemeester Salet van Spijkenisse, mede namens de overige gemeenten op Voorne Putten en deelgemeenten Rozenburg en Hoogvliet.

Deze oproep wordt ook ondersteund door het Havenbedrijf Rotterdam, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en een groot aantal zorgverleners in de regio.

Met vriendelijke groet,

M. Salet

Deze brief is verzonden aan:
Raad van Bestuur Ikazia Ziekenhuis Rotterdam
Raad van Bestuur Maasstad Ziekenhuis Rotterdam
Raad van Bestuur Cura Mare Dirksland
Ministerie Volksgezondheid
Zorgverzekeraars Achmea en CZ
Raad van Bestuur Ruwaard van Putten Ziekenhuis
Inspectie voor de Gezondheidszorg

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl