Honden aan de lijn

Persfoto-Natuurmonumenten---door-Nel-AppelmelkEindelijk lijkt dan het voorjaar losgebarsten. Voor de dieren in de natuurgebieden van Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap is het een drukke tijd.

Vogels hebben nesten, broeden eieren uit en krijgen de zorg voor jongen. Ook hazen en reeën hebben jongen. De natuur is in deze tijd van het jaar dan ook extra kwetsbaar voor verstoring.

‘Honden aan de lijn’ benadrukken daarom de natuurbeschermingsorganisaties, want zij controleren daar in deze periode nauwlettend op.

“Alle honden hebben jachtinstinct,” zegt Tom Visser van Natuurmonumenten, “dus niet alleen de jachthonden.” Tom is toezichthouder en legt uit dat als een hond een dier ruikt, dat instinct geprikkeld wordt. Veel honden hebben de neiging de geurbron op te sporen. Omdat bijna alle dieren bang zijn voor honden, zullen ze opschrikken als een hond te dichtbij komt. Ook de honden die alleen nieuwsgierig zijn en de dieren niets zullen doen, zorgen voor verstoring. Vogels en zoogdieren zien geen verschil. Als vogels van het nest verjaagd worden zijn de eieren of jongen vaak een eenvoudige prooi voor roofdieren. Reekalfjes kunnen het moederdier kwijtraken of in vlucht worden aangereden. De gevolgen zijn niet altijd goed te zien, maar ze zijn er wel degelijk.

Natuurmonumenten en het Zuid-Hollands Landschap zijn verantwoordelijk voor het beheer van veel natuurgebieden op het eiland. “Om deze taak naar behoren te kunnen vervullen zijn regels en afspraken nodig,” vertelt Visser van Natuurmonumenten. “Eén van die regels is ‘ honden aan de lijn’. Niet altijd even prettig voor hond en baasje, maar hij is wel nodig. Wij zijn er van overtuigd dat bijna alle hondenbezitters deze verantwoordelijkheid met ons willen delen. Ook als je denkt dat je hond toch niets doet en goed luistert, weet je van het oerinstinct en alle mogelijk nare gevolgen.”

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl