InSpijkenisse, en over de balk gooien (update)

spijkenisse-centrumDe gemeente Spijkenisse gaat haar centrum weer eens onder de aandacht brengen. Op zich niets mis mee maar er hangt gelijk een vies luchtje aan. Dit luchtje wordt veroorzaakt door ONS-wethouder GJ ’t Hart en oud-raadslid Marco Jongeneel.

Wat is er aan de hand: Spijkenisse heeft een nieuw centrum en kampt met tegenvallende bezoekerscijfers. De “buzz” rondom de opening is weggeëbd. Tegenvallende bezoekersaantallen voor het nieuwe centrum is ook een tegenvaller voor de gemeente als het gaat om inkomsten uit de parkeergelden. Tijd voor actie besloot de gemeente.

Dit leidde tot een plan waarin onder de noemer “InSpijkenisse” het winkelhart onder de aandacht moet worden gebracht. Er wordt veel geld voor uitgetrokken. Reclame op abri’s, in de weekbladen en een eigen website “www.inspijkenisse.nl” . En laat deze naam nu net in het bezit zijn van oud-ONS-raadslid M Jongeneel. Bezoek aan deze site leert dat Jongeneel niets met deze naam doet.

In de ROB commissie gaf ’t Hart aan dat Jongeneel voor de schappelijke prijs van 1.000.- euro bereid is om deze naam over te dragen aan de gemeente. Een hoge prijs voor een domein waarmee niets gedaan wordt. Zeker als er gekeken wordt naar tarieven die domeinkapers voor een dergelijke lokale naam vragen, is akkoord gaan met de gevraagde duizend euro te vergelijken met een hoofdprijs in een loterij. De reële marktwaarde voor deze naam ligt rond de 300.- euro.

Maar het zou Jongeneel sieren als hij dit domein gratis beschikbaar zou stellen. In het verleden heeft Jongeneel aangegeven hart te hebben voor Spijkenisse als gemeente. Laat in deze moeilijke tijden je hart dan spreken! Temeer daar Jongeneel en zijn bedrijf in het verleden enorm heeft verdiend aan zowel de gemeente als aan de ONS.

Door de naam gratis beschikbaar te stellen wordt gelijk de schijn vermeden dat het een opgezet plan is waarbij er geen sprake is van belangenverstrengeling. Immers wordt in de stukken nergens duidelijk hoe men tot de naam “InSpijkenisse” is gekomen. Heeft Jongeneel hierin een hand gehad? Het zal natuurlijk ontkend worden. Maar het heeft de schijn tegen. Het doet terugdenken aan de situatie rondom de Eurobruggen waarbij de ontwerper van deze bruggen in dienst blijkt te zijn van het bedrijf van Jongeneel.

Verbazingwekkend is daarnaast het enorme budget dat beschikbaar is voor de te realiseren website. 15.000.- euro is veel voor een site waarbij volgens de omschrijving: “de bedoeling dat op deze website niet alleen het winkelcentrum en de parkeergarages prominent aanwezig zijn, maar dat alle activiteiten in Spijkenisse hierop vermeld worden. Hiermee wordt Spijkenisse in zijn geheel onder de aandacht gebracht. Als je op deze site op bijvoorbeeld 24 november klikt moet je te zien krijgen dat dan de Sinterklaasintocht is, dat er bijvoorbeeld een zwemdisco is, dat er een Moonlight Dinner Cruise is op de Fortuna en dat er een lunchconcert is in de Dorpskerk”. 

Al met al: als enige toegespitste omschrijving op de functionaliteit wordt een kalender omschreven. Maar een website met een kalender hoeft nog geen 2500.- te kosten! En zelfs al voegt men er meer opties aan toe, maximaal 7000.- euro aan kosten, bleek bij navraag aan een aantal site-ontwikkelbedrijven uit Spijkenisse.

Het is niet te begrijpen en te verantwoorden dat de gemeente Spijkenisse aan de ene kant 5 miljoen moet bezuinigen en aan de andere kant een budget beschikbaar stelt waarbij iedere opdrachtnemer een grote taart zal bestellen en de gemeente keihard uitlacht. Maar het is nog niet te laat.

UPDATE:

Vandaag heeft wethouder GJ ’t Hart een mail rondgestuurd waarin hij wat feiten probeert te weerleggen. U kunt deze mail hier lezen. In plaats van dat deze mail helderheid brengt roept het alleen maar meer vragen op. Zoals: hoe kan het dat begin september al besloten is tot aanschaf van een het domein zonder instemming van de raad voor het gehele plan zelf? En waarom is volgens Stichting Internet DomeinNamen de eigenaar van het domein nog steeds de verkoper zelf? Het houderschap is namelijk volgens de gegevens niet over gedragen.

vanbaren 

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl