Een gemeente met een artikel 12-status is een Nederlandse gemeente die onder financiële curatele is gesteld door het Rijk vanwege een structureel slechte financiële situatie. Deze gemeenten krijgen van de rijksoverheid extra geld in ruil voor een streng financieel toezicht.
Nou kom maar op met Artikel 12. Graag vandaag nog, laat Spijkenisse maar klappen. Een mooier moment is er niet.
Want een zak extra geld kunnen we wel gebruiken. En iemand die onze wethouder financiën cijfergegoochel controleert is meer dan welkom.
Al maanden probeer ik te berekenen wat nu de financiële vooruitzichten zijn voor Spijkenisse. En hoe ik ook maar reken (ja deze amateur heeft HBO niveau), ik word er maar niet vrolijk van. Nu zal die andere amateur de wethouder (ook voormalig ondernemer en iets van docent economie) het wel niet met mij, de plaatselijke cynicus, eens zijn. Hij klopt immers op iedereens schouder, doet amicaal en is de god van Spijkenisse. Charmante man die zo aardig en welwillend overkomt. Zelfs ambtenaren op de Raadshuislaan noemen hem wethouder van beloven en geloven.
Volgens hem valt het allemaal wel mee. Als het wat lastig wordt tovert hij wel een oplossing uit de hoge hoed. Zo bedacht hij dat een flat kopen en dan de boel maar in de verhuur gooien een oplossing is. Om het leuk te maken, Ik had dat online al voorgesteld. In geen van de stukken die openbaar te raadplegen werd het eerder geopperd.
Die wethouder en ik verschillen wel. Ik geef pas geld uit als ik het in de hand heb. Daarbij geef ik niet meer geld uit dan ik op mijn bankrekening heb staan. Zelfs met de zware tijden die ik heb gehad, heb ik niet in het rood gestaan. Ik heb namelijk harde lessen gehad in het verleden.
Onze vrolijke vriend aan de andere kant daarin tegen, die speelt met geld van anderen alsof het monopolypapier is. En dus vindt hij het niet erg om één miljoen zo de Oude Maas in te kiepen. Was nog eigenlijk de minst slechte keus vond hij. Maar nu mijn vraag; had de raad jou en je medeplichtigen collega’s in het college wel fiat gegeven voor de te lopen risico’s? En dan bedoel ik niet nu anno 2011 maar nog voor de eerste paal de grond in werd geslagen?
Hoe mooi is dan ook het inzicht van de “bruggenbouwer” die de opdracht kreeg om in de Elementen wat bruggen te bouwen. Want een brug met euro’s erop plaatsen in een wijk die bijna het failliet betekent van Spijkenisse, dan ben je als bedenker geniaal en dubbelzinnig! Mijn complimenten.
Onze CEO directeur wethouder heeft mogelijk wel een drankprobleem, tijden geleden heeft hij de euro afgeschaft en vervangen door zijn “biertje eenheid”. Alleen zijn de financiële risico’s voor Spijkenisse nu hoger dan de waarde biervoorraad Bavaria in Rusland.
Onder normale omstandigheden zou je, als de gemeente een bedrijf zou zijn geweest, de stekker er uit trekken. Kansloos, normale bedrijven zouden allang geen leningen meer kunnen afsluiten. Maar ja, de gemeente is geen bedrijf. Nee, het is een instelling waarbij mensen, die stemmen hebben geronseld bij sportclubs in ruil voor nieuwe voetbalvelden (onee, die hebben we al weggegeven) hockeyvelden, de dienst uit mogen maken.
Deze instelling lijkt steeds meer op SAAB, ook al geleid door zo’n vrolijke gast, waarbij steeds maar weer de meest krankzinnige toeren worden uitgehaald om de touwtjes aan elkaar te knopen. De kans dat SAAB het overleeft met die vrolijke vriend als eigenaar is groter dan dat Spijkenisse winst gaat maken op zijn bouwprojecten.
We zijn nog lang niet uitgebouwd. Volgens de gemeente Spijkenisse is er genoeg animo maar raken de geïnteresseerden hun huidige woning niet kwijt. O N Z I N ! ! !, want waarom daalt dan het aantal inwoners volgens de jongste CBS cijfers nog steeds? Blijkbaar vertrekken er dus meer naar elders.
Toch houden ONS gesteund door VVD (hoi Bert, het maakt mij niet uit hoe je over deze site lult, als je maar over deze site lult! Mooiere erkenning is er niet! ) en het altijd maar zwijgzame CDA vast aan bouwen. Want woningen leveren meer op?
Uhm… ja als je ze weet te verkopen wel maar zoals men nu hypotheken verstrekt, het H-woord in de lucht blijft hangen en nog steeds de consument zeer onzeker blijft over zijn eigen financiële toekomst, zie ik de markt niet zo snel aantrekken.
Nu kan ik wel een klein beetje rekenen. Als je een grondbedrijf hebt dat op papier zeg zo’n 100 miljoen waard is zolang je maar door bouwt, kun je amper er mee stoppen. Want op dat moment daalt de waarde van dat grondbedrijf. Schattingen stellen tot zo rond de 15 miljoen. En dan staat Spijkenisse opeens 70 miljoen ROOD.
Feitelijk is het hele huishoudboekje van de gemeente gebaseerd op geld wat je nog denkt te krijgen, niet wat je zeker krijgt. Zie Spijkenisse maar als de perfecte Wehkamp klant. Of men het echt kan betalen ziet men later wel en anders hup hup hup goocheltruc.
In dat geval wordt een gemeente een Artikel 12 status toegekend. Bij een Artikel 12 status komt er meestal een flinke zak geld van het Rijk om de problemen op te lossen maar nog prettiger : Er komt streng financieel toezicht op die amateur wethouder gemeente van buitenaf. Eigenlijk een taak die de raad had moeten vervullen in de afgelopen jaren maar daar zit alleen maar een overschot ja-kwakers.
Mario Guagliardo