Koningin opent op 31 maart heringericht museum in Brielle

Hare Majesteit de Koningin verricht – ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan – de officiële opening van het heringerichte museum onder de naam De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel. Het museum is gedurende vijf maanden gesloten geweest om getransformeerd te worden tot een museum over de Tachtigjarige Oorlog, met speciale aandacht voor de Inname van Den Briel op 1 april 1572.

De Koningin neemt tijdens deze bijeenkomst het eerste exemplaar van het jubileumboek Honderd jaar verzamelen. Historisch Museum Den Briel 1912-2012 in ontvangst en krijgt een rondleiding door het vernieuwde museum. Cultuurhistoricus prof. dr. Herman Pleij houdt bij de opening een lezing.

In het Brielse museum over de Tachtigjarige Oorlog staan de gebeurtenissen in Brielle op 1 april 1572 centraal; die dag veroverden de watergeuzen de stad Den Briel op de Spanjaarden. Den Briel was de eerste stad die blijvend werd veroverd (de ‘eersteling der vrijheid’), een stap op weg naar de (zelfstandige) Republiek der Nederlanden. Het heringerichte museum bevat daarnaast een Brielse schatkamer en een zaal die is gewijd aan de Brielse zeehelden Tromp, Witte de With en Van Almonde.

De honderdste verjaardag van het museum is tevens de aanleiding voor de uitgave van een jubileumboek. Het boek is geschreven door mevr. drs. Marijke Holtrop, hoofd van het Historisch Museum Den Briel, en bevat een resumé van de totstandkoming van de museumcollectie tot medio 2012. Daarnaast bevat het boek beschrijvingen en afbeeldingen van de honderd meest mooie en bijzondere objecten uit de museumcollectie. De volledige museumcollectie is online te zien via www.historischmuseumdenbriel.nl

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl