Koninginnedag in de regio (video)

q-day-the-movieNa het ruw beëindigde Koninginnefeest van vorig jaar wilden we weer de sfeer proeven, weten dat het niet over was, dat Koninginnedag nog echt bestaat….

Maar niet in Spijkenisse, wij gingen over het “eiland” op zoek naar het Koninginnedaggevoel.

Programma gemaakt, broodjes en koffie mee, de regen trotserend, gingen we op weg naar Rockanje waar de dag begon met een aubade die werd begeleid door een fanfare en majorettes. Het Wilhelmus dat uit volle borst werd meegezongen en even kreeg ik een brok in mijn keel, wat een gezellige sfeer ondanks de regen en de kou. We mochten zelfs van oom agent fout parkeren! Op deze bijzondere dag zag hij dit door de vingers.

Iedereen die aanwezig was bij de aubade werd uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken met een oranje gebakje, samen met de burgemeester. ( Peter de Jong, ik heb hem de groeten gedaan namens Spijkenisse) Nou, hier maakten we dankbaar gebruik van en we werden zelfs bedankt dat we gekomen waren…

Maar goed, de plicht roept en we togen verder naar Oudenhoorn.In de dorpskern was er een wielerwedstrijd georganiseerd voor alle leeftijden, de dikke bandenrace, geweldig om de allerkleinsten zo snel mogelijk hun rondje te zien rijden. Het leuke van de dorpjes is dat men nog weet dat je vorig jaar ook geweest bent om te filmen. Hier was zelfs een appeltaartbakwedstrijd georganiseerd en in werkelijk het hele dorp hing de vlag uit en was alles oranje gekleurd.

De bus weer in en op naar Brielle, gelukkig brak het zonnetje door waardoor het allemaal wat feestelijker en aangenamer werd. Hier wordt elk jaar een ontbijt geserveerd, opbrengst bestemd voor het goede doel, lange tafel in de winkelstraat, iedereen getooid met oranje versiersels en gezellig met elkaar ontbijten! Ja, dat kan ook, tussen de kinderen met hun koopwaar, de scouting had een kabelbaan bevestigd, helaas durfde mijn collega daar niet vanaf…

En dan Zuidland. Hier was in de dorpskern een zeskamp voor de jeugd, met spelletjes als “de gespikkelde beer” en met elkaar een parcours afleggen op latten, een balk over water waarbij de ander eraf gegooid moest worden, dit alles zonder alcohol maar wel met jongeren die elkaar aan het aanmoedigen waren.

Abbenbroek, met Abbenbroekhangen, knus in de dorpskern met voor ieder wat wils, schminken, springkussens, hier is Koninginnedag echt voor de kinderen en ouders kunnen met elkaar gezellig wat drinken.

We besloten onze dag te beëindigen met een bezoek aan Hellevoetsluis, even naar Mach, waar bands aan het optreden waren, gezellig veel mensen op de been en jong en oud ( ik waande me even terug in de tijd) genoten met elkaar van de muziek. Wij pikten nog even een terrasje in de zon en gingen moe, maar voldaan, blij dat we een echte Koninginnedag hadden meegemaakt, dat het nog bestond, weer richting Spijkenisse. De Oranje comités hadden hun best gedaan, en wij, wij hadden het Koninginnedag gevoel weer helemaal terug!

Een verslag van Wilma van der Wende en Piet van Beveren

{youtube}H9FYKK5zC5Q{/youtube}

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl