Lintjes tijdens opening museumseizoen

felicitaties-burgemeesterBurgemeester Peter de Jong reikte -voorafgaand aan de opening van het museumseizoen- namens Hare Majesteit de Koningin lintjes uit aan Annie en Jan Konijnendijk, vrijwilligers vanaf het eerste uur in het Openluchtmuseum De Duinhuisjes.

Ook het vele werk dat zij samen verrichten voor de rommelmarkt van de kerk werd gehonoreerd met deze Koninklijke onderscheiding.

Naast de uitreiking van de lintjes werd ook meteen het museumseizoen geopend door een wel heel bijzondere gaste: ‘Koningin Wilhelmina’ –uitgebeeld door Alie Moree- opende zaterdagochtend 13 april jl. de tentoonstelling Vorstelijk Voorne, 200 jaar Koninkrijk. De koningen Willem I, II en III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix gingen Willem Alexander voor in het ambt, dat hij op 30 april 2013 tijdens de openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal in Amsterdam zal aanvaarden. Naast de ‘levende’ geschiedenis, uitgebeeld op panelen, worden ook bekers, borden en overige voorwerpen tentoongesteld.

Elke jaar opnieuw geven De Duinhuisjes aan vele duizenden bezoekers een indruk van het leven in het duingebied tussen 1850 en 1910. De vier historische duinhuisjes (genoemd naar hun oorspronkelijke standplaatsen Duinstraat, Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom) zijn door de vrijwilligers met zorg ingericht in de stijl die past bij de bouwperiode en worden met liefde voor de historie onderhouden.

Naast het bezoeken van de huisjes onder leiding van een gids, organiseert de Historische Vereniging Westelijk Voorne regelmatig bijzondere activiteiten, zoals een Creamarkt (15 juni), Minimarkt voor boeken en curiosa (30 juni), Boerenboeldag (27 juli) en een Streekwarenmarkt (17 augustus).

Dit jaar staat de tentoonstelling in De Duinhuisjes in het teken van ons koningshuis. Met tal van voorwerpen uit de museumcollectie geeft de expositie ‘Vorstelijk Voorne’ een beeld van het Oranje-gevoel op Voorne-Putten en Rozenburg. Een deel van de expositie gaat na het museumseizoen op reis langs andere verenigingen en locaties.

Openluchtmuseum De Duinhuisjes ligt aan de rand van de Binnenduinen, Duinstraat 18 in Rockanje (vlakbij de Tenellaplas). Het museum is geopend op zaterdagen en zondagen van 13.30 tot 16.30 u. Bovendien is het museum vanaf medio juni tot eind augustus eveneens op woensdagen open. In oktober is het museum uitsluitend op zondagmiddag te bezoeken. Extra openingsdagen zijn 9 mei (Hemelvaart) en 20 mei (Pinksteren). Groepen kunnen op afspraak het museum ook buiten openingstijden bezoeken. De toegangsprijs bedraagt € 2,-. Leden van de Historische Vereniging hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang.

Naast het onderhoud en beheer van het Openluchtmuseum De Duinhuisjes, beheert de Vereniging sinds 1996 ook de Biberbunker. Een zeer bijzonder complex, dat door een groep enthousiaste vrijwilligers in stand wordt gehouden en waar jaarlijks, conform de afspraken met het Zuid-Hollands Landschap, een beperkt aantal bezoekers kennis van kunnen nemen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Wim Langedoen, (0181) 48 46 48 of via het aanmeldingsformulier op de website www.westelijk-voorne.nl.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl