Mooie woorden van burgemeester Junius

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Hellevoetsluis blikte burgemeester Milène Junius terug op 2015. Ze vertelde over hoe ze haar eerste 100 dagen als burgemeester heeft ervaren. Een van de bezoeken die indruk maakte was aan een basisschool tijdens de Week van Respect. De Brandaris werkt volgens de vreedzame school-aanpak en de leerlingen lieten haar zien hoe je respectvol met elkaar kan omgaan. “Bij een dreigende ruzie, koelen ze eerst af waarna ze het meningsverschil bespreken. Ze leren wat de impact is van de eigen negatieve en vooral ook van de eigen positieve acties. Je maakt iemand blij door een complimentje te geven en je ervaart zelf ook hoe leuk het is om een complimentje van een ander te ontvangen.

Deze kinderen toonden mij de kracht van het gesprek en wederzijds respect. Een zachte kracht met grote impact. Een leerzame les die ik graag meeneem in mijn dagelijks leven als burgemeester van Hellevoetsluis. Ook als de belangen en standpunten niet gelijk zijn, kunnen we elkaar de hand reiken. Een oplossing ligt vaak binnen bereik wanneer we er voor kiezen met elkaar in gesprek te gaan. En ja, soms zullen we dan wat water bij de wijn doen. Dat hoort bij een democratie. “

Begrip voor zorgen over vluchtelingen

Burgemeester Junius stond ook stil bij de toestroom van vluchtelingen in Nederland: “In heel Nederland en dus ook op onze regio is een beroep gedaan door de provincie en de veiligheidsregio om vluchtelingen op te nemen. Op Voorne verzorgde Brielle begin oktober voor drie dagen een crisisnoodopvang in hun sporthal. Het werd door sommigen aanvankelijk met angst en argwaan tegemoet gezien, maar het is rustig en prettig verlopen. Er ontstond een groot saamhorigheidsgevoel. Desondanks was dit gesleep met mensen door heel Nederland van sporthal naar sporthal verre van ideaal en hebben we in de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond besloten deze vorm van opvang niet meer aan te bieden maar te werken aan een meer structurele oplossing.

Voor Hellevoetsluis betekent dit dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor een regulier asielzoekerscentrum voor circa 350 vluchtelingen. Mocht die er komen, dan wil ik daar samen met jullie naar kijken, want ik heb zowel begrip voor de zorgen en emoties die hierover leven, als over de noodzaak te komen tot een menswaardige opvang.

Àls onze stad gevraagd wordt een bijdrage te leveren, wil ik dit graag samen met u op een respectvolle wijze aanpakken. Respectvol richting burgers die zich oprecht zorgen maken. Respectvol richting de gemeenteraad en mede-bestuurders die zoeken naar een menswaardige oplossing en ook respectvol naar de mensen waar het over gaat, zij die wegvluchtten van geweld en ellende en hopen op een betere toekomst in een vreemd land. Daarbij vraag ik een ieder oog te hebben voor het feit dat elke vluchteling een individu is, een mens met een eigen verhaal.”

Veilige jaarwisseling

Burgemeester Junius bedankte de brandweer, politie, de ambulance en de gemeentediensten voor een veilige jaarwisseling. “Door snel ingrijpen zijn kleine incidenten klein gebleven. Dank aan alle mannen en vrouwen die daar in de nieuwjaarsnacht een bijdrage aan hebben geleverd.”
Ze roemde ook de vele vrijwilligers van de brandweer, de reddingsbrigade, buurtpreventie en buurtbemiddeling. Zij zetten hun spaarzame vrije tijd in om onze stad en het Haringvliet veiliger te maken. Ook noemde ze de inwoners die een oogje in het zeil houden via Burgernet. “Bent u nog geen gebruiker van Burgernet? Meld u aan!”

‘Quality of Life’

Burgemeester Junius sprak ook over de kansen voor Hellevoetsluis met onze ‘Quality of Life’ in het metropolitane gebied. “Hellevoetsluis beweegt mee met de tijd, is alert op hoe de wind waait en pakt waar mogelijk haar kansen. Dat noem ik veerkracht! Als je op Voorne Putten bent dan krijg je een eilandgevoel met de mooie luchten en zonsondergang over het Haringvliet of Noordzee. Een geweldig ´Quality of Life´-gevoel dat we koesteren hier in Hellevoetsluis. Om hier in dit Deltagebied, dit blauw/groene hart van de metropool regio te recreëren, te wonen, studeren of werken. Laten we daar gezamenlijk aan werken voor onszelf en voor onze kinderen. Te beginnen in 2016. Ik wens u een gezond, gelukkig, succesvol en vreedzaam nieuwjaar.”

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl