OM: vrijspraak voor dood vrouw, 6 jaar en tbs voor overige feiten

Justitia-1-578De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam 6 jaar cel en tbs geëist tegen een 21-jarige man uit Spijkenisse die verdacht werd van tien feiten, waaronder de gekwalificeerde doodslag op een 43-jarige vrouw uit Spijkenisse begin 2010.

Voor dat laatste feit vroeg de officier vrijspraak omdat er onvoldoende bewijs is voor de bijdrage van de man aan de dood van de vrouw.

De Spijkenisser werd in oktober 2011 tegelijk met een medeverdachte aangehouden nadat op één avond in Spijkenisse een vrouw was beroofd van een mobiele telefoon, werd geprobeerd een andere vrouw te beroven, en een man werd bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De laatste herkende de twee verdachten zodat de politie hen vrijwel meteen kon aanhouden.

In de woning van de twee werden vervolgens voorwerpen gevonden die wezen op andere misdrijven. Zo werden spullen gevonden van de al ruim een jaar vermiste Farida Zargar en van een Poolse man die bij een beroving zeer ernstig gewond raakte. Gaande het onderzoek naar die spullen ontstond het vermoeden dat de medeverdachte ook verantwoordelijk was voor de dood van Farida, en dat beiden ook verantwoordelijk waren voor de dood van de 43-jarige vrouw die begin 2010 onder mysterieuze omstandigheden overleed. Tegen de medeverdachte werd eerder deze week een levenslange gevangenisstraf geëist.

De officier achtte wel wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte (mede)schuldig is aan de beroving van de Poolse man. De man werd daarbij met een metalen pijp geslagen en overleefde de beroving ternauwernood. Volgens het OM is dit een poging (gekwalificeerde) doodslag. Bovendien heeft de man zich schuldig gemaakt aan andere geweldsfeiten, aldus de officier, waaronder bedreigingen, (poging) tot straatroof, en bijvoorbeeld een inbraak in de woning van zijn oma. Daarvoor eiste de officier 6 jaar cel. Bovendien zou de man een tbs-behandeling moeten ondergaan. Uit onderzoek blijkt dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft, aldus de officier, en de kans op herhaling is dan ook groot.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl