Ook te hoog aangeslagen door de OZB?

ozbIn heel Nederland gaan de huizenprijzen omlaag. Zo ook in Spijkenisse. In deze stad maar liefst met 3,6% (bron Vereniging Eigen Huis). dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor de OZB en andere belastingen die daaraan zijn gekoppeld.

Het is voor de mensen van het grootste belang dat de waarde goed wordt geschat door de gemeente. Die schatting is beter bekend onder WOZ-waarde en staat op de aanslag.Toch gebeurt dat regelmatig niet zorgvuldig en heel vaak in het nadeel van de burger.

Zo wordt mijn straat (Marga Klompéstraat) mogelijk veel te hoog aangeslagen. Daar is de waarde van het huis met € 3000,- gestegen in plaats van € 7500,- gedaald. Dat is wel een enorm verschil tussen wat de Vereniging Eigen Huis en de gemeente. Dat komt neer op € 10.500,-. Hoe komt die stijging nu tot stand. Hoe kan het nu dat de gemeente in een tijd van ineenstorting van de huizenmarkt tot een stijging komt?

Het is redelijk simpel te verklaren. De gemeente gaat uit van 2 verkopen in de buurt, de afgelopen 1,5 jaar. Op zich klopt die prijs al niet met de werkelijkheid van nu. Maar ook zitten er fouten in vergelijking van de woningen. Men vergelijkt de prijs van een rijtjeshuis met de prijs van hoekwoningen. De prijs van een hoekwoning is in de regel tussen de 10 en 20% duurder. Van hoekwoningen zijn er maar een paar per straat. Toch worden alle andere woningen in die straat nu aangeslagen op basis van die hoekwoningen. Dat is kassa voor de gemeente, inkomstenbelasting en andere heffingen.

Ik maak er natuurlijk bezwaar tegen, want ik heb de aanslag en het bijgevoegde bezwaarformulier gelezen. Ik ben dus in de pen geklommen, omdat ik de waarde vermeerdering van mijn huis niet aanvaardbaar vindt.

Iedereen kan het! Als je een DigiD hebt is het simpel. Via de site van de gemeente kun je checken met welke woningen jouw huis is vergeleken. Klopt dat een beetje dan is er misschien zoveel aan de hand. Is het een duurder huis of is de waarde van je huis met minder dan 3,6% gedaald, dan loont het misschien de moeite om bezwaar te maken. Dat is heel simpel. Je schrijft een korte brief aan de “Heffingsambtenaar” van je gemeente met daarin gemotiveerd je bezwaar. Gebruik daarbij de cijfers die de gemeente zelf gebruikt om te rekenen. Hou daarbij ook rekening dat de WOZ-waarde lager is dan de werkelijke waarde.

Denk erom, er zijn allerlei andere belastingen gekoppeld aan de WOZ-waarde, dus het kan je zomaar de prijs van een weekendje in een bungalowpark schelen. Als ik mag kiezen tussen een weekendje in een mooi park of betalen aan de belastingdienst….. dan is mijn keuze niet moeilijk.

Meer info kun je ook vinden op de site van Vereniging Eigen Huis.

Let op! De bezwaartermijn verstrijkt heel binnenkort dus check het nú, voor je te laat bent.

Alfred Blokhuizen

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl