Problemen huiseigenaren bij dubbele lasten

Tienduizenden huiseigenaren die na aankoop van een nieuwe woning al maandenlang met dubbele lasten zitten, dreigen door de economische crisis financieel vast te lopen.

Volgens ramingen gaat het momenteel om circa 30.000 huishoudens, die enorm geholpen zouden zijn wanneer ze één van hun twee woningen tijdelijk mochten verhuren.

Deze resultaten zijn een schatting op cijfers van woningsites en een enqu(ee)te onder huizenverkopers. Circa 15 Procent van de huizenverkopers zit al langer dan 1 jaar met dubbele lasten omdat ze ook al een nieuw huis hebben gekocht. Voor veel van deze mensen komt het einde van hun financiële reikwijdte nu heel snel in zicht. Zeker voor de mensen die al langer dan 2 jaar met dubbele lasten zitten; dan zijn niet alle hypotheeklasten nog langer aftrekbaar.

Verhuur oude woning

Voor deze groep gedupeerden zou de tijdelijke verhuur van één van hun twee woningen een enorme uitkomst zijn. Maar eigenaren beginnen er vaak niet aan omdat ze met complexe financiële en juridische zaken te maken krijgen. In bijna alle hypotheekakten staat een huurbeding die verhuur van de eigen woning zonder schriftelijke toestemming van de bank verbiedt. Verhuren buiten medeweten van de bank kan natuurlijk ook, maar de risico’s daarvan zijn aanzienlijk vanwege de contractbreuk die dan ontstaat.

Naast de banktoestemming is het essentieel om bij tijdelijke verhuur een vergunning van de gemeente te verkrijgen in het kader van de leegstandwet. Hierdoor is er de zekerheid dat de huurder, bij verkoop, de woning ook weer zal verlaten. Bij tijdelijke verhuur conform de leegstandwet bepaalt de gemeente doorgaans de huurprijs. Dit gebeurt op basis van een puntenwaardering van de woning.

Verkoop woning

Gedurende de verhuur kan de woning gewoon in verkoop blijven staan. Dat betekent ook dat de verkoopbezichtigingen gewoon doorgaan. Indien een koper is gevonden, is het van belang de oplevering vooraf met de huurder af te stemmen. Bij een huurovereenkomst via de Leegstandwet is het afhankelijk van de afgesproken huurperiode en er dient rekening gehouden te worden met een opzegtermijn voor de verhuurder van 3 maanden.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl