Rente en OZB om tekorten te dekken.

Spijkenisse gaat de OZB (Onroerende Zaken Belasting) met iets meer dan de inflatie verhogen om haar tekorten deels af te vangen. Een niet echt geliefde oplossing in tijden dat het slecht gaat met de economie en dus ook met de bevolking.

Vast staat dat voor veel werkende inwoners de klappen nog moeten komen. En juist in die tijden worden de inwoners van Spijkenisse met een hogere OZB geconfronteerd.

Spijkenisse heeft al een tijdje een probleem met het sluitend krijgen van haar begroting. Nu is dit nog onder de 2 miljoen maar dit gaat oplopen tot bijna 5 miljoen als er geen maatregelen worden getroffen.

Naast het verhogen van de OZB wil de gemeente ook meer rente gebruiken van leningen en geld dat zij op de bank heeft staan. Deze combinatie moet het gat dekken. Daarnaast gaat er flink bezuinigd worden. Zo’n 2 miljoen. Waar dat geld vandaan komt en waarop bezuinigt gaat worden is nog onduidelijk. Al eerder was er aan de ambtenaren van de gemeente gevraagd om hierover mee te denken. Wat hier uit is voortgekomen is echter kleinschalig in bedragen.

Onduidelijk

Ondertussen is het maar de vraag of al deze maatregelen voldoende zijn. Het is nog steeds onduidelijk welke invloeden de ontwikkeling van de Elementen met zich meebrengt voor de toekomst. De gemeente heeft in haar begroting rekening gehouden met opbrengsten hieruit. VP Info meldde vorige week al dat de verkoop van nieuwbouw tegen valt.

Onze redactie heeft hierover vragen gesteld maar deze zijn, tot nu toe, onbeantwoord gebleven. Een kwalijke zaak, want wij hebben uitgerekend dat blijvende tegenvallers, bij dit project, uiteindelijk een tiental miljoen verlies kan opleveren voor de gemeente, die in zo’n geval weinig anders kan doen dan deze tekorten afwentelen op haar inwoners.

Het aankondigen van de verhoging en de bezuinigingen komt vlak voor de bespreking van de kadernota, die vanavond op het stadhuis wordt behandeld. Het geeft hierdoor gelijk een krachtig signaal dat er voor plannen van de oppositie geen ruimte zal zijn.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl