Rokade: spookflat aan de Oude Maas

De afgelopen dagen was er nogal wat verwarring over hoe goed/slecht het nu met de nieuwbouw in Spijkenisse gaat. Het goede nieuws is dat er nog steeds hard wordt gebouwd. Minder goed gaat het met de verkoop van deze woningen.

In de, in aanbouw zijnde flat, “de Rokade” komen in totaal 263 woningen. Vestia heeft hiervan 90 woningen gekocht die worden verhuurd. Van de overige appartementen is een gering aantal woningen daadwerkelijk verkocht.

Er staan nu nog 97 woningen te koop. Eigenlijk zijn het er zelfs meer. Want op 22 woningen is alleen nog maar een optie genomen. Dit maakt het totaal aantal onverkochte woningen op 119 woningen of te wel 45 procent van het aanbod. Zou Vestia die 90 woningen niet hebben afgenomen, dan zou zelfs bijna 80% van de Rokade nog leegstaan! Dit blijkt uit het overzicht van het in de verkoop zijnde aanbod op de website van Rokade.

Langs de Oude Maas worden, volgens planning, in totaal 9 woontorens gebouwd waarvan enkele bestaan uit dubbele torens. Nu 3 van de 9 geplande torens aan de oude Maas gerealiseerd worden, en de inschrijving hiervoor zo tegenvalt, rijst de vraag of de gemeente wel verder moet gaan met de overige torens. Waarschijnlijk kan zij niet anders.

1 van de torens wordt, waarschijnlijk, ingericht voor senioren met daarbij een school en zorghulp. De koopwoningen in deze toren zouden speciaal voor senioren bestemd worden. Daarnaast gaat een aantal in de verhuur. Omdat dit nog slechts plannen zijn, is er nog geen indicatie over de aantallen verhuur en/of verkoop. Hierover is de gemeente nog in gesprek met o.a. Humanitas en de MaasDeltaGroep.

Vastgesteld kan worden dat de verkoop in de torens achterblijft. De vraag is hoe dit opgelost gaat worden.Als verkoop geen optie meer is, blijft het verhuren van deze nieuw te realiseren woningen de enige optie. Gezien de huidige economische tijden de best mogelijke oplossing. Maar gelijk komt dan de vraag of er wel zoveel vraag zal zijn naar huurwoningen in deze torens. En welke gevolgen heeft dit voor de gemeentelijke kas? Feit is dat Spijkenisse de laatste jaren is gekrompen van 74 756 inwoners op 31 december 2004 naar 72 657 inwoners op 31 december 2008 (bron CBS, zie rechterkader)

Er moet een oplossing komen want hoe het ook zij, alles beter dan afgebouwde torens die slechts voor de helft worden bewoond. Want wees nu eerlijk: niemand wil wonen in spookflats.

Mario Guagliardo

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl