Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

rvp-2012Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is maandag failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag.

Later op de dag houdt het ziekenhuis een persconferentie. Het in opspraak geraakte ziekenhuis blijft wel hopen op een doorstart. Met een aantal partijen voert het bestuur “vergevorderde gesprekken”, liet het ziekenhuis weten. Eind deze week moet daar duidelijkheid over zijn.

De problemen begonnen in november vorig jaar met een rapport over het ongewoon hoge aantal doden op de afdeling cardiologie in 2010. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, omdat er sprake zou zijn van een ‘acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid’. Alle leden van de maatschap cardiologie moesten het werk neerleggen.

Het ziekenhuis blijft wel open voor patiënten; die zorg gaat onveranderd door, zo meldt het Ruwaard. ”De zorgverzekeraars garanderen de zorgverlening en patiëntveiligheid in het kader van hun wettelijke zorgplicht”, zo staat in een schriftelijke verklaring. Als echter deze week geen doorstart mogelijk is, wordt de patiëntenzorg afgebouwd. Op welke termijn, is nog niet duidelijk.
Vanwege het faillissement krijgen alle medewerkers formeel ontslag. Eerder dit jaar werden al 155 van de 1100 medewerkers ontslagen.
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een overklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010 en heeft het ook financieel moeilijk.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis onder verscherpt toezicht nadat de cijfers bekend waren geworden. Met de IGZ is het Ruwaard in gesprek over een afbouwscenario, mocht de doorstart niet lukken.
Een faillissement is niet in het belang van de patiënten in de regio en ook niet in het belang van het personeel. Daarom hoopt de Stichting Hartpatiënten Nederland dat er een ‘krachtige’ overnamepartner komt voor het ziekenhuis in Spijkenisse ‘die de zaak op orde kan krijgen’. Dat heeft de belangenorganisatie maandag laten weten in reactie op de faillissementsaanvraag van het ziekenhuis.In het recente verleden kent het faillissement van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis geen precedent. ‘In 1993 ging het Berg en Bosch Ziekenhuis in Bilthoven failliet. Maar toen zat de ziekenhuiswereld heel anders in elkaar, dat is niet te vergelijken’, zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag.
‘Het IJsselmeer Ziekenhuis heeft wel op omvallen gestaan, maar is toen overgenomen’, memoreert de woordvoerder. De NVZ betreurt het faillissement. ‘Het is heel erg voor het personeel, ze hebben keihard gewerkt, het verscherpt toezicht was weer opgeheven. Het is heel zuur dat dit dan toch gebeurt’, aldus de woordvoerder.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl