SP: Spijkenisse heeft teveel parkeerplaatsen

Bij de laatste tariefsverhoging van € 1,70 naar € 1,90 heeft de fractie van de SP tegengestemd. Toen was het voor de SP fractie al duidelijk dat de gemeente het beheer van de garages met de hoge kapitaalslasten niet sluitend zou krijgen. Zelfs niet met een uurtarief van € 1.90 per uur.

Om meer inzicht te krijgen in de financiële problemen en die op te kunnen lossen, hebben we enkele maanden geleden schriftelijke vragen gesteld. Als we per garage zouden kijken, dan is alléén de Stadshuisgarage kostendekkend. We onderzochten de vraag welk uurtarief gehanteerd zou moeten worden om het beheer wel kostendekkend te krijgen. Met de gegevens van het aantal bezoekers en de gemiddelde verblijfsduur en het nodige rekenwerk kwamen wij op een uurtarief van € 2,80.

Voor de financiële problemen van de parkeerexploitatie zijn er 2 oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zijn hypotheekkosten te hoog. En ten tweede zijn de garages voor één dag in de week gebouwd, namelijk de winkeldag op zaterdag. We weten met de cijfers van vorig jaar zeker dat er één garage te veel gebouwd is. Onlangs hebben we in het AD kunnen lezen dat de gemeente Hellevoetsluis slechts 650 parkeerplaatsen heeft. Spijkenisse telt 3.700 parkeerplaatsen waarvan 2.600 in de garages. In de commissie is er zelfs gesproken om een andere bestemming te vinden voor de lege garages.

Het dreigende vertrek van Saturn bracht het College flink aan het twijfelen of ze op de goede weg zitten. De vele negatieve reacties die de bezoekers in de enquête van vorig jaar gaven, spreekt boekdelen.

Er dient goed onderzoek verricht te worden door de gemeente Spijkenisse. Dat onderzoek zou door studenten gedaan kunnen worden.

De belangrijkste reden voor het akkoord gaan met de tariefsverlaging is voor onze fractie het verlies van 171 banen in de retailmarkt. Dat kunnen wij ons als gemeente niet veroorloven.

Hans Mellink
SP Spijkenisse

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl