Spijkenisse, lokale VVD-ers en de Blankenburgtunnel

toltunnelAut viam inveniam aut faciam. Beter kan ik eigenlijk niet beginnen. We krijgen dus in onze regio de Blankenburgtunnel.

Een cadeau van de VVD Minister, bejubeld door de meeste VVD-ers van Voorne-Putten die in hun strijd naar meer asfalt hun collega’s op het eiland meesleurde.

Maar wat heeft Spijkenisse aan die tunnel? Niets!

Nu is niets te stellig misschien en had ik beter voor bar weinig kunnen kiezen. De Blankenburgtunnel wordt dus een toltunnel waarmee 300 miljoen euro van de aanleg terug verdient moet gaan worden. Dus aan beide kanten van de tunnel komen tolinstallaties. Oja, die kosten ook geld. En daar 300 miljoen terug verdienen ook gauw een jaar of 30 gaat duren, kunnen we voor die tolpunten ook wel een fors aantal miljoenen gaan berekenen.

330 miljoen dus. Waar praten we over? Een schijntje? Nou als er niet een paar kilometer verder op geen tunnel had gelegen die gewoon gratis is, dan was dit een mooie verbinding. Maar in de praktijk is het dus anders. We gaan nu even 10 jaar vooruit in de tijd en komen aan in…..2021

2021

De Blankenburgtunnel is open. Een holle buis waar middels tol de oversteek gemaakt kan worden. Spijkenisse is gegroeid naar 77.500 inwoners. Zij kunnen de stad in en uit via twee bruggen. De Spijkenisserbrug via Hoogvliet en de Hartelbrug.

Wie via de Spijkenisserbrug rijdt komt eigenlijk automatisch uit bij de Beneluxtunnel. En door de werkzaamheden die in 2011 gestart waren is deze een stuk beter bereikbaar geworden. Ook de doorstroming van de A15 richting Ridderkerk is in de periode 2011-2021 flink aangepakt en verbetert. Verkeer via de Spijkenisserbrug heeft eenmaal in Hoogvliet geen reden meer om via de Botlektunnel terug te rijden om vanaf daar weer de Blankenburgtunnel te nemen. Tenzij je naar het Westland moet is er geen enkel economisch voordeel te behalen via deze route.

En dan de Hartelbrug gebruikers. In 2012 werd deze brug aangepast naar 2 keer 2 rijstroken. Maar eenmaal op het Hartelkruis kan men niets anders dan naar rechts om via een omweg van bijna 3 kilometer 60 meter verder de andere kant van het kruis terecht te komen. Om vanaf daar weer door te rijden naar een tunnel waar men tol betaalt. En ook hier geldt: alleen als je naar het Westland wilt heb je wat aan de Blankentunnel. Voor de rest 0.0 toegevoegde waarde.

Voor Den Haag en Delft kun je namelijk in 2012 beter gebruik maken van de vernieuwde A4. Ja dat stuk tussen Schiedam en Den Haag is dan geopend. Sluit perfect aan op de Beneluxtunnel. En daarvandaan ben je snel in Spijkenisse. Zonder al die vertraging bij tolpoortjes.

Storingen

Ben ik nu cynisch? Sarcastisch? In de ogen van de juichende VVD-ers hier in Spijkenisse vast wel. Maar wees nu eerlijk, Zonder een ECHTE goede verbinding met de stad zelf heeft al die aanpassing in de regio weinig nut. Afgelopen weken zijn er een aantal storingen geweest die dit extra benadrukte. Eerst twee keer een storing op de Hartelbrug en gisterenavond de Spijkenisserbrug. In beide gevallen stroopte het verkeer zich binnen Spijkenisse snel op.

Dus ik hoop dat onze lokale asfaltpolitici VVD-ers zich eens wat minder druk maken om de regio. Het zijn namelijk druppels waar wij in Spijkenisse zelf weinig tot niets aan hebben. Wij hebben wat aan goede bruggen/tunnels vanaf Spijkenisse naar het vaste land. Zoals het er nu uit ziet, is dat zelfs in 2021nog een droom. En daarom een verzoek aan onze lokale asfaltpolitici VVD-ers. Zet je eens wat meer in voor die andere 400 lokale oeververbindingen. Want met het beleid van “marginaal onderhoud” ligt daar nog een hoop ellende op de loer.

tunnel-bert

 

Mario Guagliardo

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl