Spijkenisse in EénVandaag, even een paar minuten aandacht voor wat bruggentjes.
Die eigenlijk van normaal goedkoop beton zijn gemaakt. Maar aan de zijkanten zijn zij opgeleukt door wat platen die de Eurobruggen moeten voorstellen.
Prachtig, dus roept een dolenthousiaste wethouder dat nu de toeristen wel mogen komen.
Liefst met bussen te gelijk. Zelfs een fotoadviesbordje wordt er geplant. Maak hier uw foto. Perfect voor de reisleiding die bussen vol Japanners even snel laten uitstappen. 5 minuten en je hebt alle bruggen wel gehad.
Niet getreurd. De bus wordt weer volgeladen. Snel door naar de nieuwe bibliotheek waarbij onderweg door de reisleiding nog snel in één zin wordt verteld over dat nieuwe theater welke binnenkort verschijnt. Oja, dat winkelhart is ook wel even een fotomomentje waard. Al met al zijn deze Japanners, die de wereld bekijken door het oog van hun fotocamera’s zo weer de stad uit. Uurtje maximaal. Op weg naar een volgende plaats op Voorne- Putten. De oude vestingsteden Brielle of Hellevoetsluis. Daar zijn ze wel wat langer dan een uurtje.
Zo gaan ze in Hellevoet eerst door de oude binnenstad, drinken wat bij de kade en gaan daarna met z’n allen even het water op. En in Brielle is de oude architectuur helemaal in trek. Een veelvoud van bouwstijlen, daar waar je een paar honderd jaar Nederland kunt bekijken. Voor de Japanners was Spijkenisse maar wat saai. Een heel stadshart in dezelfde stijl. En groen, nee, er staat maar één boom, voor Merz.
Bij de groep Japanners vroeg er één waar “the tourist informationcentre” was. De reisleider moest zich verontschuldigen. “Die treft u in Brielle of Hellevoetsluis”. De reisleider baalt van dat uurtje Spijkenisse. Ooit had iemand hem zover gekregen dat zijn OAD-bus door dat gat heen moest. Het zou goed zijn voor de lokale economie. Maar nu, een paar jaar later ziet ook hij in dat dit de wens van de gedachte was.
Spijkenisse mist namelijk nogal wat om toeristen te verwelkomen. Het heeft in de zomermaanden geen aantrekkelijk programma voor de bezoekers. Spijkenisse heeft één keer per jaar iets te bieden, Het Spijkenisse Festival. Helaas ieder jaar het zelfde, alleen de namen van de optredende artiesten verandert. En zelfs dat is niet waar, het aantal artiesten dat er een jaar eerder ook al was ligt zo rond de 50%. Best saai eigenlijk.
Spijkenisse, het wil graag mensen met poen ontvangen. Maar die haven waar de rondvaartboten van Fortuna liggen, daar mogen nog steeds geen plezierjachten aanmeren. Best jammer, want zodra de bedrijven zijn opgekrast, zou daar gebouwd worden met als thema wonen aan de haven. Een vrij dode haven.
Spijkenisse heeft ook een winkelaanbod die zeer in trek is bij de toeristen. HEMA, Saturn, BCC, H&M, Miss Etam, noem ze maar op, dezelfde winkels die je in ieder willekeurig winkelcentrum aantreft. Maar weinig echt unieke winkeltjes waar je gaat funshoppen. En dat doen toeristen best graag, zich laten verrassen door dingen die ze thuis niet aantreffen.
Spijkenisse is zichzelf op de kaart aan het zetten. Op meerdere fronten. Maar of dat allemaal zo gaat lopen als de planmakers in hun hoofd hebben? Ik zet er mijn vraagtekens bij. Ga weer lekker even genieten van Deventer, waar een leuke boekenmarkt is, Eindhoven met zijn zeer uitgebreide shopping mogelijkheden. Ja, zelfs Amsterdam moet ik nog eens doen, met een rondvaartboot. Maar Spijkenisse? Ik kan mij niet voorstellen dat ooit busladingen vol toeristen komen. Of ga ik mij nu vergissen?
Mario Guagliardo