TROTS wil onderzoek naar de 3e ontsluiting

TROTS Spijkenisse wil een onderzoek laten doen naar een derde ontsluitingsweg voor Spijkenisse. “De werkzaamheden aan de Hartelbrug hebben weer aangetoond hoe kwetsbaar onze gemeente is, zodra een van de uitvalswegen komt weg te vallen”, zo stelt de partij. “Vanuit het Rijk of de provincie hoeven we voorlopig niets te verwachten”. Daarom vraagt de partij in een motie tijdens de begrotingsbehandeling om zelf het initiatief op te pakken door onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden.

In de motie vraagt TROTS twee opties te onderzoeken. Een verbinding met brug vanaf de Maaswijk naar Hoogvliet, evenwijdig aan het toekomstig A4-zuid tracé, aansluitend op het Beneluxplein. Daarnaast wil TROTS in het onderzoek een vaste oeververbinding naar Oud-Beijerland laten meenemen. Deze weg sluit dan aan op de weg naar de A29. Vrees dat een brug naar Hoogvliet voor niets aangelegd wordt en later overbodig dreigt te worden, hoeft er niet te zijn. Volgens de partij kan de brug later als gevaarlijke stoffen brug dienen voor het vrachtverkeer dat over de toekomstige A4-zuid gaat rijden.

Volgens TROTS hoeven de inwoners niet bang te zijn dat alleen Spijkenisse voor de aanlegkosten moet opdraaien. “Het onderzoek is juist bedoeld om alle risico’s, kosten en opbrengsten in kaart te brengen”, zo vertelt Chris Hottentot, woordvoerder in de commissie ROB namens de partij. “Uit het onderzoek kan naar voren komen welke opties te duur zijn, maar ook welke subsidies er landelijk en Europees verstrekt worden bij dit soort initiatieven. Daarnaast kan uit het onderzoek ook naar voren komen welke partijen betrokken moeten worden in de besluitvorming, hoe de kosten verdeeld worden en kan er gekeken worden hoe het draagvlak is.”

Een eerdere, soortgelijke, motie van TROTS werd in 2011 weggestemd door de gemeenteraad. TROTS hoopt dat de recente gebeurtenissen de andere partijen hebben wakker geschud om deze keer wel voor een onderzoek te stemmen. “Niets doen is geen optie meer”, zo besluit de partij. “Als we op het Rijk of de provincie moeten wachten dan ligt er in 2030 nog steeds geen derde ontsluitingsweg”.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl