Veelzijdig mozaïek en dromerige schilderijen

In maand maart presenteert Kunstkring Voorne het werk van twee bevlogen kunstenaressen.
Wanda Klein maakt zowel panelen als (gebruiks-)voorwerpen in mozaïek.

Doordat de vorm van de objecten mede bepalend is voor het ontwerp kan haar mozaïek “zijn eigen gang gaan”, en zo ontstaan vanuit de basisvorm.

Zij gebruikt voor de uitvoering keramische tegels, glastegels, serviesgoed en allerhande voorwerpjes die haar aandacht trekken. Kenmerkend voor Wanda’s werk is de precisie waarmee zij haar ontwerpen neerzet, waardoor zij zich onderscheidt van haar collega mozaïsten. Recentelijk werkt zij aan haar nieuwe project “De 4 Elementen”, verbeeld door 4 torso’s. Voltooid zijn “The Lady of The Fire, “The Lady of the Water” en “The Lady of the Earth”. Om ook “The Lady of the Air” het levenslicht te laten zien, moet nog heel wat werk verricht worden. Wanda Klein werkt al jaren als kunstenares, waarbij zij via andere kunstvormen, zoals keramiek en schilderen, is gekomen tot de mozaïekkunst.

Lillian Schönhage maakt schilderijen en tekeningen in olieverf en conté in een magisch realistische sfeer. Ze schildert vooral vrouwelijke figuren, waarbij de vrouwen en godinnen uit de Griekse mythologie een grote inspiratiebron voor haar zijn. De figuren lijken veelal te zweven of zijn omgeven door water, zelden staan ze met beide benen op de grond. Bomen zijn een ander geliefd onderwerp in haar werk. De grillige organische vormen fascineren haar en ze vindt het een uitdaging om de mysterieuze sfeer van een bos op het doek te vangen.

Vogels zijn de laatste tijd ook een terugkerend onderwerp in haar werk. Ze staan voor Lillian symbool voor de vrijheid, het gewichtloze, het trotseren van de zwaartekracht en de elementen. Als tegenhanger voor deze meer serieuze onderwerpen zijn ook de “funnycats” als constant thema in haar werk te vinden. Dit zijn veelal kleine schilderijtjes van grappige, cartoonachtige katten in allerlei hoedanigheden. Lillian heeft haar opleiding genoten aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Naast haar eigen kunstenaarschap begeleidt ze ook kunstenaars met een verstandelijke beperking in atelier/galerie de Kwast te Spijkenisse. Wanda en Lillian exposeren beiden regelmatig in het gehele land.

Kunst in Uitvoering, Bernisserdijk 24, 3238 BM Zwartewaal. Openingstijden: vrijdag en zaterdag 11.00-17.00 uur, zondag 13.00-16.00 uur. Voor meer informatie: www.kunstkringvoorne.nl, Pauline van Bijleveld, exposities@kunstkringvoorne.nl, 06-10598209.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl