Visietraject Westvoorne stelt teleur

kamer-van-koophandelHet Economisch Platform Westvoorne (EPW) en de Kamer van Koophandel Rotterdam zijn teleurgesteld in de uitkomsten van het visietraject van de gemeente Westvoorne.

In het rapport “Keuzes voor de toekomst” wordt een aantal scenario’s beschreven voor een mogelijke koers van de gemeente.

Het EPW vindt echter dat de scenario’s geen echte perspectieven bieden voor het profiel van de gemeente op de lange termijn.

Jos Baeten, voorzitter van het EPW: “Het afgelopen jaar heeft het EPW 3 verschillende scenario’s aan de gemeente aangeboden voor de toekomst van Westvoorne. Alle 3 deze scenario’s boden een gezonde (economische) toekomst voor onze gemeente. Van onze scenario’s is in “Keuzes voor de toekomst” weinig tot niets over. De gemeente slaagt er op deze manier niet in om over haar eigen schaduw  te springen en het begin van een toekomstvisie te bepalen. Van  het gemeentebestuur mogen we een  meerjaren visie  verwachten die ons verder brengt. Dit plan beschrijft wat we vandaag hebben. Het EPW roept de gemeente op moed te tonen alsnog met een echte toekomstvisie over de brug te komen.”

Het EPW stuurde in het voorjaar, samen met B&W, fracties en gemeenteraad, aan op een vergezicht met ruimte voor de te volgen routes. Alle partijen konden zich goed vinden in deze aanpak, omdat hiermee het gemeentebestuur de regie over het lange termijn beleid in eigen hand had. Maar de regie is ver te zoeken.. Dit rapport, zo meent het EPW, komt niet verder dan een uitputtend overzicht van stappen die genomen kunnen worden en is daarmee een sollicitatie naar een roemloze toekomst. De discussie in de gemeenteraad wordt voorspelbaar. Om een oud politicus te citeren: “Er worden punaises gepoetst, maar de kist wordt vergeten.”

Het EPW vindt het zorgelijk dat in het  rapport de gemeente geen echte keuzes maakt maar in het heden te blijft  hangen onder het mom van: we hebben het goed gedaan, we laten het zo!. Westvoorne heeft echter een lange termijn visie nodig wil het voorkomen dat anderen de regie over haar toekomst overnemen. Met het oog op toekomstige regionalisering of zelfs herindeling ontstaat nu een serieuze dreiging.

Het EPW dringt er bij het gemeentebestuur op aan om in ieder geval een eerste stap te nemen en tenminste voor scenario A te kiezen. Daarna moet alsnog en onverwijld worden aangestuurd op echte visie formulering. Het EPW blijft beschikbaar om de gemeente bij die voortgang te ondersteunen.

Het EPW is de belangenbehartiger van het bedrijfsleven van Westvoorne. Het Platform vertegenwoordigt  de Oostvoornse Zakenlieden Vereniging, de Verenigde Ondernemers Pinnepot, het LTO Noord en TOP Voorne. Daarnaast maken de Kamer van Koophandel Rotterdam en de Business Club Westvoorne deel uit van het Platform.

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl