Vriendjespolitiek schadelijk voor imago stadsbestuur.

eurobrug07Afgelopen week schreven wij al over de link tussen Wethouder GJ ’t Hart en Reclamebureau Vijf890 van M Jongeneel, voormaiig ONS-raadslid. Maar het is niet de eerste keer dat Vijf890 door de wethouder in de watten wordt gelegd.

Al eerder in 2004 speelde een akkefietje waarbij beide bovenstaande heren betrokken waren. Het ging toen om een grote drukorder. Destijds is er door Groen Links Spijkenisse aangifte gedaan.

De handen werden in onschuld gewassen. Men beloofde beterschap en de zaak werd door het Openbaar Ministerie niet verder onderzocht. Een overtreding van de Gemeentewet, artikel 15 kon niet hard worden gemaakt. Vijf890 en de wethouder bleven buiten schot. Maar het was de eerste keer dat er openbaar een duidelijke schijn van belangenverstrengeling waar te nemen was.

Enige tijd geleden verhuisde Jongeneel en zijn bedrijf naar de gemeente Schiedam. Hij nam afscheid als raadslid maar regelmatig dook zijn naam op bij plannen die door de ONS werden voorgesteld.

Een paar jaar geleden lanceerde Wethouder GJ ’t Hart een nieuw plan. De Eurobruggen. Het idee om de bruggen op de eurobiljetten ook echt neer te zetten, is afkomstig van oud-Spijkenisser Robin Stam, ontwerper van het bureau Vijf890, inderdaad het bedrijf van Jongeneel. De bruggen zijn die in romaanse stijl die op een briefje van 10 staat en de brug in renaissancestijl die op een biljet van 50 euro prijkt. Ze vormen de toegang tot een buurt waarin luxe woningen in jaren dertig stijl worden gebouwd.

‘Deze bruggen zijn kunst en daardoor iets duurder dan in een catalogus staat, maar we kunnen het bekostigen uit de totale pot voor deze wijk’. legde ’t Hart destijds uit. ’t Hart benadrukte de promotionele waarde die de bruggen hebben voor zijn stad. ‘Dit is een uniek project. Wie een eurobiljet in z’n handen heeft, waar ook in Europa, associeert dat over enige tijd met Spijkenisse.’ Het bleek een droom, want de toeristen die deze bruggen zouden moeten bekijken weten de weg naar Spijkenisse nog niet te vinden. Hoe dan ook, opnieuw een duidelijke aantoonbare band tussen Vijf890 en de wethouder.

En nu weer het charme offensief voor het centrum. Het blijkt inderdaad dat de opdracht al is gegund aan Vijf890. Dat zou volgens ´t Hart een collegebevoegheid zijn. Een opdracht die nog geheel moet worden ingevuld. Genoemde bedragen staan ter discussie. 15.000 euro is enorm veel geld. Volgens meerdere partijen kan dat een stuk goedkoper, niet alleen voor de ontwikkeling maar ook voor het onderhoud.

Daarbij wordt kritisch opgemerkt dat in de plannen geen doorlooptijd van de campagne staat gemeld. Nog opvallender is dat het niet bij deze opdracht zal blijven. Het adviesstuk vermeldt: “Opgemerkt moet worden dat deze campagne een vervolg dient te krijgen.” Waardoor Vijf890 naast deze opdracht, waarschijnlijk ook de vervolgopdracht zal binnenslepen.

Hoogenraad Media, het bedrijf dat o.a. verantwoordelijk is voor deze website, betreurt de gang van zaken. Irene Hoogenraad: “Op zich hebben wij nooit een opdracht gehad vanuit de gemeente Spijkenisse. We missen er dus ook niets aan als we niet ingeschakeld worden. Maar wij betreuren het dat in Spijkenisse op een dergelijke wijze wordt gehandeld. Spijkenisse heeft als gemeente moeite om ondernemers naar haar stad toe te trekken. Maar waarom zou je als bedrijf in Spijkenisse willen zitten, wanneer het klimaat dusdanig is dat vriendjespolitiek de basis is voor opdrachten.”

Zij vindt dat het beter zou zijn geweest als reclamebureaus zich aan de hand van deze opdracht hadden kunnen inschrijven, waardoor de aanbieder die het beste plan heeft partner zou zijn voor deze opdracht. Irene Hoogenraad: “Gelukkig hebben wij het druk zat, maar gezien de algemene situatie in medialand zijn er voldoende lokale bedrijven te vinden die wel een goede input aan deze campagne kunnen leveren. En natuurlijk ook wij zouden als we gevraagd worden een plan inleveren. Werk is werk en in deze economische slechte tijden rennen we nog harder voor onze klanten.”

Hoogenraad Media zal over de gang van zaken een klacht indienen bij burgemeester Salet en de Gemeentelijke Ombudsman. Want volgens Hoogenraad is het tijd dat er weer eerlijk zaken gedaan worden in deze stad.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl