Window dressing

stadhuis-spijkenisseU kent vast wel de uitdrukking “Window dressing”. Het betekent onder andere zaken gunstiger voorstellen of zaken mooier verpakken.

Vooral in verkiezingstijd zaken een beter aanzien geven dan ze in werkelijkheid zijn is een beproefde tactiek en strategie om succes te boeken.

De term “Window dressing” borrelde voor de eerste keer spontaan bij mij op toen ik op woensdag 9 september 2009 een groot interview met wethouder Gert-Jan ’t Hart las in één van de lokale weekbladen.

‘Gaan voor alle wijken’ stond er in reusachtige en vet gedrukte letters boven het artikel. In de subtitel stond geschreven ‘Wethouder ’t Hart gelooft in toekomst van héél Spijkenisse.’ Soortgelijke bewoordingen staan ook boven en in het verkiezingsprogramma 2006-2010 van de Partij van de Arbeid. Des te opmerkelijker is het dus nog steeds dat Gert-Jan ’t Hart de onderhandelingen met de voormalige coalitiepartner PvdA over de vorming van een nieuw college in 2006 zo snel en abrupt afbrak.

Muren

Persoonlijk heb ik nu een aantal jaren in de keuken van het gemeentebestuur mogen kijken en gaan voor alle wijken kan ik helaas niet beamen. Zo lang er wijkverenigingen en wijkgebouwen zijn die het met oude en versleten middelen moeten doen is dat een bedenkelijk gegeven. Ook organisaties zoals de Stichting de Nieuwe Brug en de Stichting Nationale Feestdagen Spijkenisse die in het gemeentehuis tegen muren opliepen en hun belangen in het geding zagen komen was een veeg teken aan de wand. Om dan nog te geloven in de toekomst van héél Spijkenisse wordt dan toch wel behoorlijk moeilijk.

Reserves

In hetzelfde interview werd stellig beweerd dat de begroting op orde is en de reserves toereikend. De begroting is inderdaad sluitend maar bij de reserves op orde mag je de nodige vraagtekens plaatsen omdat de gemeente per 30 september 2009 drie kapitaalmarktleningen, van elk 15 miljoen euro, met de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten is aangegaan.

Met de cash-flow en de liquiditeit gaat het door de drie leningen van in totaal 45 miljoen euro pas weer goed. Jammer dat daar bij de presentatie van de begroting 2010-2013 op 1 oktober 2009 door het College van B&W helemaal aan voorbij is gegaan. De gemeentefinanciën vallen of staan niet alleen met een sluitende begroting maar óók met kort- en langlopende betalingsverplichtingen en eigen en vreemd vermogen.

In mijn optiek mag het dagelijks gemeentebestuur haar financiële beleid minder opgepoetst en meer transparant presenteren aan de burgers.

J.P. van Tilburg te Spijkenisse

Tagged under

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl