Zal ONS over 10 jaar nog bestaan?

ons-eendjeOnafhankelijk Nieuw Spijkenisse (ONS) werd groot in de tijd dat het met de stad Spijkenisse enorm slecht ging. De partij is opgericht in 1993 en een jaar later tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 kwam ONS met vijf zetels in de raadszaal en nam zij met één wethouder deel aan het College van B&W.

In 1998 groeide ONS door naar elf zetels en twee wethouders in het college. De groei zette ook in 2002 door: vijftien zetels en drie wethouders.

 Ook in de raadsperiode daarna waren er drie ONS-wethouders en bezetten 17 volksvertegenwoordigers van de 35 beschikbare raadszetels. Na de verkiezingen in maart 2010 heeft de ONS nog 16 zetels in de raad.

De partij kende leiders met een groot charisma. Vooral Richard Sitton, Marjolein Lewis en GertJan ’t Hart waren mensen die de partij een smoel gaven. Je mocht ze of haatte ze, maar ze stonden ergens voor met een eigen stijl. Richard Sitton koos na een aantal jaren actief te zijn geweest binnen de partij weer voor het bedrijfsleven. Powerwoman Marjolein Lewis stapte een paar jaar geleden op om directeur te worden bij MEE en vandaag kwam naar buiten dat GertJan ’t Hart na 12 jaar kiest voor het directeurschap bij een bedrijf waar hij eerder al bij betrokken was.

ONS als partij dreef vooral op de warme band met de diverse sportverenigingen waar zij onder de leden veel stemmers trokken. Vooral in de begin jaren hadden deze sportclubs profijt van de invloed die ONS uitoefende in het stadsbestuur. Maar nu het economisch minder gaat, zijn er ook minder mogelijkheden om de sportverenigingen in de watten te leggen. Nog niet zo heel lang geleden speelde de aanvraag van de lokale hockeyvereniging die graag een miljoen wilde voor een derde speelveld. Helaas voor hen, het budget kwam er niet. En gemord werd er binnen de hockeyvereniging. Want tussen neus en lippen door was vooraf de toezegging al eigenlijk gedaan.

De partij mist vanaf nu de personen met een uitstraling die de inwoners aanspreekt, ze missen de mogelijkheden om “leuke dingen” voor elkaar te krijgen en misschien missen ze vooral een leider die ook intern de boel kan trekken en sturen.

Maar er zijn meer kuilen in de weg voor ONS. De mogelijke gemeentelijke herindeling met Bernisse zal weinig opleveren voor ONS. Hoewel Bernisse maar weinig inwoners heeft, zullen deze niet snel aansluiten bij ONS. Juist de VVD en PvdA hebben hierdoor een voordeel. En het Haagse nieuws uit het regeerakkoord waarbij men nastreeft dat in de toekomst in Nederland alleen maar gemeenten groter dan 100.000 inwoners zullen bestaan is helemaal slecht nieuws voor de lokale partijen op het eiland en in het bijzonder ONS.

De vraag is dan ook wat de invloed zal zijn in de toekomst. Of er een nieuwe echte leider zal bovendrijven? De opvolger van GJ ’t Hart, Pieter de Vos, lijkt daar niet voor te gaan. Hij combineert zijn wethouderspost met zijn eigen bedrijf. Maar wie dan wel? Kijkend op de lijst staan daar geen namen in die er echt uitspringen. Een probleem voor de toekomst. Want met het vertrek van GJ ’t Hart is ook de ondergang van ONS begonnen.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl