Bezoek Napoleon beschreven

Twee eeuwen na het tweedaagse bezoek van de Franse Keizer Napoleon Bonaparte en keizerin Marie-Louise aan Rotterdam liet auteur Jean-Philippe van der Zwaluw uit Heenvliet een zeer gedetailleerd boek verschijnen van deze kleurrijke gebeurtenis en andere bezoeken van invloedrijke personen aan de Maasstad.

Directeur Hans Walgenbach van Museum Rotterdam kreeg het eerste exemplaar. Hij was aangenaam verrast vanwege de vele, ook voor hem onbekende details en unieke bijzonderheden, die de immer nieuwsgierige Van der Zwaluw boven water wist te krijgen.

De presentatie was op de stoep van het Schielandshuis, het enige gebouw uit de 17de eeuw in het stadscentrum dat het bombardement van 14 mei 1940 heeft doorstaan. Het keizerlijke paar heeft er tussen 25 en 27 oktober 1811 twee nachten doorgebracht

Het boek besteedt ook aandacht aan talloze voor Rotterdam belangwekkende personen die Napoleon voorgingen. Veel van die buitenlandse bezoekers hebben tussen 14de en 19de eeuw hun stempel op de stad gedrukt.

Zo was het Jan van Beaumont, die het toen nog nietige Rotterdam in 1326 voor het eerst op de Europese politieke kaart zette. Hij gaf ook de voorzet tot de verlening van stadsrechten veertien jaar later. Maar ook prins FiIlips, de latere koning Filips TI van Spanje, deed Rotterdam aan. Dat was 23 jaar voordat de Noordelijke Nederlanden tegen hem in opstand kwamen.

Drs. Jean-Philippe van der Zwaluw is geen onbekende op Voorne-Putten en in Rotterdam. Hij werkte lange tijd als correspondent en redacteur voor een huis-aan-huis krant. Hij en Spijkenisser Joop van der Hor stelden met anderen het vorig jaar verschenen boek ‘Heijplaat in Verzet’ samen. Voor liefhebbers van de vroeg-Rotterdamse geschiedenis is de nieuwe pennenvrucht van Jean-Philippe van der Zwaluw een aanrader, ook omdat het vlot en in heldere taal geschreven is.

Bron: Weekblad Delta

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl