Grote respons op naam nieuwe gemeente

fusiegemeenteEr zijn al ruim 300 inzenders van een naam voor de nieuwe gemeente na de herindeling van Bernisse en Spijkenisse. Beide gemeenten betrekken hun inwoners bij het bedenken van een naam voor de nieuwe gemeente.

Alle inwoners hebben tot 1 mei de gelegenheid hun ideeën op verschillende manier in te zenden. De winnaar, wiens suggestie uiteindelijk door de gemeenteraden wordt gekozen, krijgt een mooie prijs.

Sinds 1 april kunnen inwoners van Bernisse en Spijkenisse suggesties voor een nieuwe naam voor de nieuw te vormen gemeente insturen via de websites van beide gemeenten. De gemeenten kregen op deze manier al ruim 300 ideeën binnen.

Vorige week hebben alle huishoudens in Bernisse en Spijkenisse ook nog een folder thuisbezorgd gekregen. Daarop kunnen inwoners van de fusiegemeenten hun suggestie voor de naam van de nieuwe gemeente schrijven. Deze kunnen zij op de zogenaamde ‘Wall of Name’ plakken of achterlaten in een van de daarvoor bestemde stembussen.

Bezoekers van de markt kunnen hun naamsuggestie aan de wand bevestigen. Ook in Bernisse staat de Wall of Name op de Markt. Op vrijdag 19 en 26 april staat de wand op de markt in Heenvliet en op woensdag 24 april op de markt in Zuidland.

Stembussen

Op diverse plekken in beide gemeenten staan speciale stembussen. Inwoners van de fusiegemeenten kunnen hun suggesties voor de nieuwe naam in deze stembussen achterlaten. Ook de namen die in de stembussen worden gedaan, krijgen een plaatsje op de namenlijst. In Bernisse staan de bussen in Zuidland (Bibliotheek, Slands Hof en Drenkwaard), Oudenhoorn (De Meent), Abbenbroek (Coöperatie supermarkt), Geervliet (De Haveling), Heenvliet (Bibliotheek, Albert Heijn en de Witte Olifant) en Simonshaven (Simonsheijn). In Spijkenisse staan de speciale stembussen in bibliotheek Boekenberg Spijkenisse, theater De Stoep, stadhuis Spijkenisse, wijkcentrum Noord, wijkcentrum De Akkers en Dorpshuis Hekelingen.

Procedure

Tot 1 mei kunnen bewoners van het gebied hun naamsuggestie nog insturen. Dit kan digitaal via de websites www.gemeentebernisse.nl of www.spijkenisse.nl, door de naam op de Wall of Name te bevestigen tijdens marktdagen of door een naamsuggestie in een van de stembussen achter te laten. Aan het einde van de maand worden alle ingezonden namen verzameld en op een lijst gezet. Vervolgens gaat een commissie die speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld met de lijst aan de slag.

In de weken daarna wordt een zogenoemde shortlist opgesteld van maximaal vijf namen. Uiteindelijk zal een daarvan worden voorgedragen als naam voor de nieuwe gemeente. Voor de zomer nemen de beide gemeenteraden een besluit en weten de inwoners van Bernisse en Spijkenisse hoe hun nieuwe gemeente vanaf 1 januari 2015 gaat heten.

Werk mee aan VPinfo

VPinfo is op zoek naar medewerkers om haar website nog actueler te maken. Ben jij handig met je "digitale pen"? Weet jij wat inwoners van Voorne-Putten willen lezen? Belangstelling voor lokale politiek of activiteiten in jouw gemeente? Meld je dan aan als medewerker. Stuur een mail naar redactie@vpinfo.nl